Jordi Pesarrodona s'ha mostrat aquest dimarts al Tribunal Suprem convençut que la Guàrdia Civil va acudir a l'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada durant l'1-O perquè ell hi era i perquè els agents el recordaven de la fotografia amb el nas vermell que es va fer el 20-S davant la conselleria de Governació. El pallasso i regidor d'ERC també ha relatat com va rebre quatre cops de porra a la zona testicular.

Pesarrodona era un dels testimonis més esperats d'aquest dimarts al Suprem, per la càrrega simbòlica de la fotografia amb el seu nas de pallasso del 20-S i també per les imatges dels cops que va rebre l'1-O a Sant Joan. De fet, a preguntes de Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart, el bagenc ha començat a relatar que quan va veure les imatges de l'actuació policial de primera hora a Sant Julià de Ramis, on havia de votar Carles Puigdemont, ell ja es va imaginar que la policia "també vindria al meu poble". Pocs minuts després, 10 furgonetes arribaven a les portes de l'escola Joncadella.

"Hi havia unes 400 persones i recordo que jo era a segona fila", ha explicat, i ha afegit que "em vaig adonar ràpid que m'havien reconegut perquè el responsable em va dir: vostè, 'famosito', vingui cap aquí; i em vaig situar a primera fila".

El regidor de Cultura de Sant Joan ha afirmat que va tenir una conversa "molt sincera" i "amable" amb l'oficial al càrrec. "Venien a impedir un referèndum il·legal", afirma que li van dir. Ell, va respondre que "era un referèndum que havia convocat el Govern català" i que volíem votar. L'oficial va marxar, però minuts després van tornar un grup d'agents "sense defenses; em pensava que venien a dialogar", ha comentat Pesarrodona. Però, en canvi, van actuar.

"Em van empènyer per l'espatlla i em van tirar enrere. No vaig tenir temps de reaccionar", ha recordat el bagenc, per afegir que "em van arrestar a primera fila i em van començar a colpejar amb la porra a la zona testicular. Quatre cops. El primer em va fer un dolor increïble; els altres tres va ser menor perquè vaig anar caient". Va denunciar l'agressió perquè considera que va ser "un atac innecessari".

A preguntes també de la defensa de Cuixart, Pesarrodona ha relatat la lesió patida per un altre votant. Es tracta d'un veí que estava protegint una porta lateral. "Va ser curiós que ataquessin amb un ariet donant cops cap endins quan les portes dels llocs públics s'obren en fora", ha relatat. En un d'aquests cops, a l'home "li van enganxar el dit i gairebé perd la falange".

Pesarrodona ha afirmat que els concentrats "només deien no passaran, no passaran i votarem, votarem" i que al cap d'uns 20-30 minuts, la Guàrdia Civil va desmuntar l'operatiu i va marxar.