Segueix-nos a les xarxes socials:

Marchena a l'advocat Matamala: «Quan jo parlo vostè calla»

El lletrat bagenc protagonitza tres enganxades amb el jutge durant la seva declaració al Suprem

Breu, però tensa. Així ha estat la declaració de l'advocat bagenc Lluís Matamala d'aquest dimarts al Tribunal Suprem, on ha fet saltar enrabiat fins a tres vegades el jutge Manuel Marchena. El lletrat ha acudit a Madrid citat per les defenses com a testimoni de l'actuació policial que va tenir lloc a l'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada, l'1-O.

Només començar, i mentre Marchena encara acabava de fer les preguntes de rigor sobre si la informació del DNI del testimoni és correcta, Matamala ha demanat la paraula. I tot i que el jutge ha intentat frenar-lo, el bagenc ha arrencat explicant que havia demanat per escrit poder "declarar i parlar en català" a la sala. Marchena s'ha irritat i l'ha tallat en sec, al·legant que aquesta petició ja s'havia comentat i resolt anteriorment. Matamala ha volgut continuar i el jutge ha posat punt final a l'enganxada: "Miri, vostè és un tercer i vostè contestarà en castellà. Si no vol fer-ho, és fàcil. S'aixeca, se'n va i n'assumeix les conseqüències legals".

La següent enganxada ha tardat uns segons a arribar. L'advocada Marina Roig ha iniciat l'interrogatori i Matamala ha tret unes anotacions. "Si introdueix un element de debat nou serà expulsat. Si té algunes notes, posi-les a la taula del costat i ara respongui les preguntes de la senyora Roig", ha dit Marchena amb to irat.

L'advocada de Jordi Cuixart ha preguntant a Matamala on va ser l'1-O. El bagenc ha relatat que aquell dia, i la nit anterior, va ser a l'escola Joncadella, "orientant" els votants, gent que "estava allà defensant els seus drets i celebrant el dia de la democràcia". I arribat a aquest punt s'ha produït la tercera esbroncada del jutge principal del judici de l'1-O. Matamala ha dit que un dels concentrats a Sant Joan va comentar-li aquell dia que "el dret d'autodeterminació és reconegut internacionalment" i Marchena ha parat la declaració. "Miri..." ha començat a dir, però el bagenc ha seguit parlant. "No m'interrompi. Quan jo parlo vostè calla", ha esclatat.

A partir d'aquest moment, la declaració de Matamala ha seguit sense interrupcions. Ha assegurat que a l'escola Joncadella hi van arribat 10 furgonetes de la Guàrdia Civil i que no hi va haver insults ni cops per part dels concentrats. "Hi havia més de 400 persones. Quan els agents en van treure a 3 o 4 màxim de la porta, van desistir i van marxar", ha relatat. Abans, però, van lesionar a tres persones: "Sí, com a mínim vaig veure tres ferits, un d'ells és Jordi Pessarrodona [també citat a declarar aquest dimarts], que el van picar als testicles fort, un altre senyor que va estar temps de baixa i un altre que, defensant la porta, gairebé va perdre el dit".

Prem per veure més contingut per a tu