El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, no rebrà el de la Generalitat, Quim Torra, amb l'argument que aquest vol parlar de sentències judicials i cal respectar la separació de poders, va explicar la vicepresidenta Carmen Calvo.

Després de subratllar que Torra «li està demanant al president en funcions, que representa el poder executiu, seure a parlar del poder judicial», Calvo va garantir que això «no ocorrerà», en declaracions després de visitar aquest dijous un centre d'igualtat de l'Ajuntament de Móstoles, a Madrid.

La vicepresidenta va sostenir que «a ningú se li ocorre que el president d'una democràcia s'assegui a parlar de sentències dels jutges sobre la situació de ciutadans que puguin estar immersos en un procés».

Segons el seu parer, que el president del Govern «s'assegui a parlar de què és el que fa el poder judicial» és «inaudit» i «inconcebible».

Torra va enviar una carta ahir a la tarda a Sánchez en què li oferia la seva «disponibilitat absoluta» per la data i el lloc de la reunió que vol celebrar per abordar el judici de l'1-O i l'informe de l'ONU.

Al text, el president de la Generalitat també remarcava que la trobada té «caràcter d'urgència» i que els afers que ocupen els dos governs són «més candents que mai».

Qüestions «urgents»

El president català considera que a la reunió cal abordar les qüestions «més urgents i transcendents» d'acord amb els mandats electorals de cadascú, i deixa en mans dels gabinets l'acord per trobar una data «tan aviat com sigui possible».

Paral·lelament, Quim Torra va demanar ahir als delegats de la Generalitat a l'estranger que traslladin «tots els parlaments i governs» dels països en què treballen el dictamen del grup de treball de detencions arbitràries de l'ONU. Ho va dir des de Brussel·les (Bèlgica), on va mantenir una reunió amb tots aquests delegats a la seu de la Generalitat en aquesta ciutat, a la qual també va assistir el conseller d'Acció d'Exterior, Alfred Bosch. El dictamen d'aquest grup de treball de l'ONU reclamava la posada en llibertat immediata d'Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, i Torra va demanar als representants de la Generalitat que el difonguin i siguin «altaveus de la llibertat».