El 51,3% dels catalans aposta per un govern de coalició entre el PSOE i Podem amb diverses variables pel que fa als seus suports, segons recull el baròmetre post-electoral que el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) va fer públic ahir.

És la suma de les dues opcions de coalició amb Podem que assenyalen els enquestats. La primera, amb el 38,3%, és «un govern del PSOE, Unides Podem i partits nacionalistes independentistes», i la segona, amb el 13%, és «un govern del PSOE i Unides Podem amb suport de partits nacionalistes no independentistes i amb les abstencions necessàries».

Les dues opcions que apunten a un govern en solitari del PSOE es queden amb el 15,7% de les respostes. En concret, un govern del PSOE «en solitari amb suports puntuals d'altres partits» obté el 14,2% de les respostes, mentre que un govern del PSOE «amb el suport de CC, Compromís, PRC i l'abstenció del PP i Cs» només obté l'1,5% de suports.

Un govern format pel PSOE i Cs es queda amb el 8,8% de les respostes, i el 3,2% dels enquestats aposta -malgrat els resultats del 28-A- per un govern del PP, Cs, Vox i «altres suports».

Arreu de l'Estat, els ciutadans prefereixen una coalició del PSOE amb Podem i diverses variants abans que no pas un executiu en solitari del PSOE, segons recull el CIS.

Malgrat que la resposta més votada pels ciutadans quan se'ls pregunta per la seva formula preferida és «un govern del PSOE en solitari amb suports puntuals d'altres partits» (20,2%), la suma de dues altres opcions que impliquen una coalició entre PSOE i Podem arriba al 26,4% de les respostes.

Concretament, el 15,8% aposta per «un govern del PSOE i Unides Podem amb suport de partits nacionalistes no independentistes i amb les abstencions necessàries», i el 10,6% apunta a la fórmula «d'un govern del PSOE, Unides Podem i partits nacionalistes independentistes».

La via d'un executiu entre el PSOE i Ciutadans obté el suport del 16,1% dels enquestats, mentre que el 2,2% defensa un govern en solitari de Sánchez amb suport de CC, Compromís i PRC i l'abstenció del PP i Cs, i el 10,1% creu que malgrat els resultats electorals la formula és un govern del PP, Cs i Vox amb «altres grups». L'enquesta també apunta que, en cas de saber els resultats de les eleccions del 28-A amb antelació, el 84,1% dels espanyols hauria votat el mateix, i només el 2,3% hauria votat una formació diferent. A més, recull que bona part dels electors van anar a les urnes per evitar una victòria del tripartit de dretes.