Un jutge de Gandesa (Terra Alta) ha acordat obrir judici oral amb jurat popular als dos suposats autors de l'incendi d'Horta de Sant Joan de fa una dècada, en què van morir cinc bombers atrapats pel foc.

En un acte, el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Gandesa obre judici davant un jurat popular per un delicte d'incendi forestal en concurs amb cinc homicidis imprudents a Juan Antonio P.M. i Lorenzo F.M., per als quals la Fiscalia i la Generalitat demanen una pena de 20 anys de presó.

El jutge repassa en el seu acte el periple judicial sofert en la causa des que el 2011 va donar per acabada la instrucció, amb recursos encreuats que van arribar al Suprem, fins que finalment ha pogut obrir judici oral als dos suposats piròmans, que segueixen en llibertat després d'abonar al febrer del 2010 una fiança de 6.000 euros.

En el seu escrit, el jutge subratlla que, després de "nombrosíssimes i complexes diligències" s'han apreciat indicis de culpabilitat respecte als dos processats d'haver causat l'incendi, en què van morir cinc bombers i un altre va quedar ferit de gravetat.

En el curs de la instrucció, ressalta el jutge, s'ha pogut determinar que Lorenzo F.M. i Juan Antonio P.M. "no només" van provocar el foc, sinó que tots dos van tenir "consciència del greu perill que el mateix generaria per a la vida i integritat física de les persones", ja que a la zona hi havia masies habitades i el lloc estava a poca distància de la localitat d'Horta.

Segons detalla el jutge en l'acte en què obre judici oral, el 20 de juliol del 2009, Antonio P.M. i Lorenzo F.M. van ser a la zona dels Ports, a Horta de Sant Joan, on cap a les 19.30 hores van arribar al Mas de Pixantó, situat a l'inici del barranc de Covards.

En una esplanada que hi havia a uns deu metres del Mas de Pixantó, Lorenzo F. va començar a apilar branques, mentre Antonio P.M. era davant fent-li fotografies.

Sense adoptar cap tipus de precaució, ni realitzar un cercle de seguretat, remarca el jutge, tots dos van encendre foc, "sent plenament conscients de les conseqüències que comportava, perquè just a la part posterior d'on eren hi havia una zona boscosa".

Malgrat això, se'n van anar del lloc sense avisar els serveis d'emergències.

En arribar a l'altura del Mas Molí de Sotorras, cap a les 21.10 hores, es van creuar amb el seu propietari, a qui van advertir que hi havia un incendi i que ells mateixos ja havien trucat a emergències, cosa que era mentida, perquè la primera trucada al 112 va ser a les 21.03 i la va fer precisament el propietari de Mas Molí, mentre que Antonio P.M. no va trucar fins a les 21.17 hores.

A causa d'això, el foc va començar a propagar-se per la muntanya, provocant un incendi forestal fins al dia 24 de juliol, que va afectar un total de 941 hectàrees i va obligar a mobilitzar 272 professionals dels Bombers, 203 militars d'emergències de València, Saragossa i Torrejón, 23 autobombes de la Generalitat, quinze de la Unitat Militar d'Emergències (UME), a més de vehicles lleugers i 10 mitjans aeris de la Generalitat i del ministeri de Defensa.

En les tasques d'extinció, en una zona abrupta amb nombrosos barrancs, el foc va fer cap a les 15.30 hores del 21 de juliol un brusc gir pel fort vent que bufava a la zona i va pujar de forma accelerada i violenta cap a la paret, arribant a l'emplaçament de la zona segura dels membres de la unitat Graf de Lleida, on va atrapar mortalment cinc d'ells i va deixar greument ferit un sisè.

Els morts, als quals les autoritats van homenatjar diumenge passat en complir-se deu anys de la tragèdia, van ser els bombers Jordi Morè, de 40 anys; Pau Costa, de 31; Ramon Espinet, de 47; David Duaigües, de 29; i Jaume Arpa, de 40.

A més d'enviar-los a judici, en una data que ara haurà de decidir l'Audiència de Tarragona, el jutge ha format una peça separada en què requereix als dos acusats una fiança de 8,2 milions d'euros pels danys causats per l'incendi.