El rei va assegurar ahir que, davant la situació de bloqueig polític que viu el país per la formació de govern després de la investidura fallida del president de l'Executiu en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, «el millor és trobar una solució abans d'anar a altres eleccions».

Felip VI va fer aquesta afirmació a preguntes dels periodistes durant el posat que va protagonitzar ahir a la tarda al costat de la reina Letizia i les seves filles, la princesa Elionor i la infanta Sofia, al Palau de Marivent de Palma.

«Esperem que hi hagi marge perquè els partits que tenen la confiança dels ciutadans després de les últimes eleccions puguin trobar una solució i, si no la troben, també hi ha una solució dins de les previsions constitucionals», va subratllar. Segons el parer del cap de l'Estat, la Constitució dona marge per, en darrer cas, tornar a convocar els ciutadans a les urnes, però ha insistit que «el millor és trobar una solució abans d'anar a eleccions».

El príncep Felip va rebre a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, el 26 de juliol passat, el dia següent de la investidura fallida de Sánchez. Llavors va acordar no convocar «de moment» una nova ronda de consultes i donar temps als partits abans de comprovar si és possible proposar un candidat que tingui els suports necessaris abans que el 23 de setembre expiri el termini de dos mesos i es convoquin nous comicis el 10 de novembre.

«Era bo que els polítics es prenguessin alguns dies i donar una mica de marge. Però, en qualsevol moment, dins d'aquests dos mesos, pot haver-hi notícia», va remarcar el monarca per mostrar la seva confiança en què pugui haver-hi una sortida.

Va assenyalar que cada partit «fa la seva reflexió» després de la investidura fallida, alhora que va posar en valor que «la política no ha parat» malgrat aquest context d'incertesa.

Felip VI rebrà a Sánchez a Marivent dimecres que ve en la tradicional reunió d'estiu, enmig de la ronda de reunions que el líder socialista està duent a terme amb partits i col·lectius socials després de fracassar en l'intent de govern de coalició amb Unides Podem.

El rei va apuntar que està en contacte amb Batet i «pendent» del desenvolupament dels esdeveniments a través dels mitjans de comunicació. Preguntat per si estan sent unes vacances poc relaxades a causa de l'escenari polític, Felip VI va respondre: «Ja tenim experiència en això».

L'any 2016, ja es va donar una situació similar de bloqueig polític després de les investidures frustrades del llavors cap de l'Executiu en funcions, Mariano Rajoy, i de Sánchez.

Llavors, també en el posat amb la reina i les seves filles a Marivent, el rei va dir que era un estiu «atípic» i que «calia adaptar-se» al que anés passant perquè era «el que toca».

Felip VI va confirmar que després de la reunió amb Sánchez aquest dimecres, mantindran un esmorzar a Marivent, al qual, al contrari de l'any passat, no l'acompanyarà la seva dona, Begoña Gómez, i per tant tampoc hi acudirà la reina.