«Malauradament i per desgràcia no hi ha res de nou». És la valoració que va fer ahir la portaveu del Govern, Meritxell Budó, sobre el programa del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per a Catalunya, en la qual aposta pel diàleg amb la Generalitat però rebutja un referèndum que «esquerda» la societat.

En la roda de premsa d'ahir al migdia a Palau, posterior al Consell Executiu, Budó va constatar que el diàleg amb la Moncloa és «molt difícil» perquè «sembla» que l'executiu del PSOE no vulgui parlar.

Segons la consellera de Presidència, la proposta de Sánchez és «l'evidència» que el conflicte amb l'Estat només es pot resoldre «políticament».

Budó va lamentar que no pot valorar «gairebé res», en el sentit que les propostes de Sánchez no van satisfer l'executiu de Quim Torra.

Sigui com sigui, la consellera va derivar a ERC i JxCat la decisió sobre el posicionament en cas que el president espanyol en funcions se sotmeti de nou a una investidura abans del 23 de setembre.

Sempre ha volgut dialogar

Pel que fa al diàleg, Budó va reiterar que el Govern no es va aixecar «mai» de la taula, i que va ser l'executiu de Pedro Sánchez qui va trencar les negociacions.

La portaveu va subratllar que quan es dialoga s'ha de poder parlar «de tot sense exclusions» i, per tant, també del dret a l'autodeterminació. «El conflicte polític s'ha de resoldre políticament», va assegurar la portaveu del Govern de la Generalitat.