Centenars de milers de persones van mobilitzar-se ahir a 2.900 ciutats de 160 països d'arreu del món per exigir una acció més decidida i urgent contra el canvi climàtic.

Els joves, inspirats per la jove adolescent sueca Greta Thunberg, protesten els divendres des de fa mesos i, després de l'estiu, ahir van tornar a mobilitzar-se i van donar el tret de sortida a la Setmana mundial d'acció pel Clima, que coincideix amb la Cimera d'Acció Climàtica que tindrà lloc dilluns a Nova York.

A Espanya, els joves de Fridays For Future, amb el suport de quatre plataformes i 300 organitzacions socials, van encapçalar mobilitzacions a ciutats d'arreu d'Espanya.

A Alemanya, milers d'alemanys van manifestar-se en 570 actes a diverses ciutats del país. Segons dades dels activistes de Fridays For Future Alemanya, més de 270.000 persones van participar en mobilitzacions a Berlín, mentre que a Colònia i a Hamburg 70.000 van sortir al carrer per manifestar-se. A Munic i Hannover la protesta va convocar 25.000 participants.

Barcelona

«Què volem? Justícia climàtica! I quan la volem? Ara mateix». Aquest va ser el crit de guerra amb què els joves de Fridays for Future Barcelona van concloure la performance per denunciar l'actual situació d'emergència climàtica a la plaça de Sant Jaume just abans del pregó de la Mercè.

SEl moviment estudiantil sorgit del corrent internacional que ha inspirat l'activista sueca Greta Thunberg va alertar que l'escalfament global i el desglaç com una de les seves conseqüències poden posar fi a la vida a la Terra simulant tres condemnats a la forca que s'aguantaven sobre cubs de gel.

La performance, en el primer dia d'una setmana de mobilitzacions pel clima, va captar l'atenció de desenes de turistes i altres persones que esperaven a la plaça per seguir el pregó de l'exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena.

En un manifest, els activistes pel clima van demanar als polítics que actuïn davant de «l'amenaça real» de l'emergència climàtica i també van reclamar a les seves famílies, amics i entorn més directe ser «valents» per unir-se a aquesta lluita. Al costat de la forca, dos activistes van disfressar-se de botxins amb cartells on es podia llegir Endesa i Blackstone.

Conseqüències

La Maria, membre de Fridays for Future Barcelona, va destacar en declaracions a l'ACN que amb aquesta denúncia a la plaça de Sant Jaume volen fer una crida a la mobilització perquè l'emergència climàtica «afecta tothom i té moltes conseqüències». «Mantenim l'esperança i apostem per l'optimisme, perquè si no no estaríem als carrers manifestant-nos i dedicant el nostre temps a aquesta lluita», va assenyalar.

La d'ahir va ser una de les moltes convocatòries que es preveuen per als propers dies en el marc de la setmana de mobilitzacions pel clima en l'àmbit internacional, que va arrencar ahir. A Catalunya, entre altres coses, es faran tallers, accions de denúncia i manifestacions. A Barcelona, la setmana culminarà amb una manifestació el divendres vinent.