La secció quarta de la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Suprem ha avalat l'exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos i el trasllat de les restes al cementiri del Pardo (Madrid).

Segons han informat fonts jurídiques, els sis magistrats han rebutjat per unanimitat durant la deliberació d'aquest dimarts al matí el recurs de la família del dictador contra la decisió de l'executiu espanyol de portar-lo a la cripta on hi ha enterrada la dona de Franco, Carmen Polo, al Pardo.

Els set néts de Franco insistien a portar-lo a la cripta de la Catedral de l'Almudena, situada a peu de carrer i en ple centre de la capital. La sala presidida per Jorge Rodríguez Zapata ha pres la decisió en prop d'una hora i, així, dona llum verda a la decisió de l'executiu espanyol.

El govern intentarà exhumar Franco abans de la campanya electoral

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo i, si pot ser, abans de la campanya electoral del 10-N. "Ho farem molt ràpid", ha dit en una atenció als mitjans aquest dimarts després que s'hagi fet pública la decisió del Tribunal Suprem d'avalar l'exhumació i desestimar el recurs de la família del dictador.

Calvo ha explicat que l'executiu "posarà en marxa el tram final del procediment", que ja està "molt avançat" per portar-lo al cementiri del Pardo tan bon punt se'ls comuniqui formalment la sentència. La vicepresidenta de l'executiu ha considerat que ni l'Església ni el jutjat contenciós-administratiu de Madrid que va suspendre cautelarment la llicència d'obres per treure Franco del mausoleu del Valle de los Caídos i encara no s'ha pronunciat definitivament seran un impediment per "executar" la sentència del Suprem.

"Amb una sentència d'aquestes característiques el que queda és executar-la", ha reblat. Calvo ha dit que l'executiu espanyol està "molt satisfet". El cap de l'executiu, Pedro Sánchez, ha dit en una piulada a Twitter que és "una gran victòria de la democràcia".

Col·lectius de memòria històrica es concentren davant del Suprem per reclamar l'exhumació de Franco

memòria històrica

Col·lectius de memòria històrica s'han concentrat davant del Tribunal Suprem aquest dimarts a les 11 hores per reclamar l'exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos. Una trentena de persones, convocades per la plataforma #NiValleNiAlmudena, han exigit que es traslladin les restes del dictador al cementiri del Pardo (Madrid), tal com va decretar el govern espanyol. La concentració ha coincidit amb la deliberació dels sis magistrats de la secció quarta de la sala contenciosa-administrativa de l'alt tribunal. Poc després de la concentració, s'ha conegut la decisió del Suprem d'avalar l'exhumació i desestimar en la seva totalitat el recurs de la família Franco. Els set néts del dictador s'oposaven a l'exhumació i, en cas que es produís, insistien a proposen portar les restes a la cripta de la Catedral de l'Almudena, situada a peu de carrer i en ple centre de Madrid.

Un membre de #NiValleNiAlmudena, Julián Rebollo, ha reclamat l'exhumació en una atenció als mitjans i ha dit que és un "insult" que Franco segueixi enterrat al Valle de los Caídos.