La defensa de l'exconsellera de Treball Dolors Bassa denunciarà un error sobre el seu càrrec en l'incident de nul·litat que interposarà contra la sentència del Suprem a la cúpula del procés que la condemna a dotze anys de presó, ja que en un apartat se la situa també com a titular d'Ensenyament.

Així ho van indicar ahir fonts de la defensa de Bassa, exercida per l'advocat Mariano Bergés, després que a la sentència del Tribunal Suprem se li atribueix en els fets provats que el 29 de setembre del 2017 «va retirar als funcionaris d'Ensenyament i Treball, dels departaments dels quals era titular, la competència sobre els centres de votació». El setembre de l'any 2017 la consellera d'Ensenyament era Clara Ponsatí, actualment a Escòcia.

Segons la sentència, que condemna Bassa a dotze anys de presó per sedició i malversació, l'exconsellera va tenir una «intervenció decisiva» amb vista a garantir la disponibilitat dels locals per al referèndum, «blindant-los davant una eventual negativa dels seus directors a l'obertura». «Per evitar riscos i que iniciatives individuals poguessin inferir en el pla traçat, el dia 28 de setembre i fins a les 07.00 hores del dia 2 d'octubre, va advocar per a si la competència de tots els directors responsables dels centres afectats», sosté la sentència.

Les defenses de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Cuixart ja van dir dilluns que pensen recórrer la sentència esgotant tots els processos judicials, primer fent ús de l'incident de nul·litat davant el Suprem i més tard acudint al Tribunal Constitucional en recurs d'empara.

D'altra banda, els portaveus parlamentaris d'Esquerra Republicana (ERC), Gabriel Rufián, i de JxCat, Laura Borràs, són els nous caps de llista al Congrés de cara a les eleccions generals del proper 10 de novembre després que s'hagin exclòs els candidats condemnats pel Tribunal Suprem. Tampoc seran a les llistes Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn.

Mirella Cortès, al Senat

Al Senat, on regeixen les llistes obertes i la votació és personal, l'exconseller d'Exteriors i fins ara candidat d'ERC per Barcelona, Raül Romeva, deixa el seu lloc a la seva primera suplent, l'exsenadora sallentina Mirella Cortès, la portaveu republicana al Senat fins al mes de maig passat.