Una multitudinària manifestació va recórrer ahir els carrers de Sant Sebastià en contra de la sentència del procés, a la qual es van adherir dirigents i càrrecs públics del PNB, EH Bildu i Podemos.

Les ikurriñas van ser substituïdes aquesta vegada per estelades per reclamar la independència i per protestar per la sentència del Tribunal Suprem, que «suposa un atac al cor de la democràcia», segons van proclamar els portaveus de Gure Esku Dago, la plataforma que ha convocat la marxa sota el lema «Referèndum no és delicte-Llibertat-Defensem el nostre dret a decidir».

El president del PNB, Andoni Ortuzar, va encapçalar la nodrida representació jeltzale a aquesta manifestació, a la qual van acudir, entre altres membres del seu partit, la presidenta del Parlament Basc, Bakartxo Teixiria, el diputat general de Guipúscoa, Markel Olano, i l'alcalde de Sant Sebastià, Eneko Goia.

La portaveu d'EH Bildu a la Cambra basca, Maddalen Iriarte, es trobava també entre els nombrosos càrrecs de la coalició que es van sumar a la protesta, en la qual no s'ha vist, almenys en les primeres files, a cap integrant de Sortu, el partit de l'esquerra abertzale. Sí, al coordinador de Podemos Euskadi, Lander Martínez, juntament amb altres companys de la formació morada.

Els secretaris generals dels sindicats ELA, LAB, Mitxel Lakuntza i Garbiñe Aranburu, i responsables d'organitzacions socials i ciutadanes van denunciar així mateix l'«enorme injustícia» de la sentència del Tribunal Suprem.

El exlehendakari Carlos Garaikoetxea, d'EA, es trobava entre els portadors de la pancarta, que també van portar el cantant Fermín Muguruza, l'exconsellera i exsocialista Gemma Zabaleta, la candidata d'EH Bildu i mare d'una dels joves de Alsasua condemnats per l'agressió a dos guàrdies civils Bel Pozueta, i el cantautor i exdiputat de Junts Pel Sí Lluís Llach, que va dir que no vol condemnar els disturbis «mentre la policia de l'Estat i de la Generalitat actuï com actua».

Per la seva banda, a Madrid la Policia Nacional va carregar contra diversos centenars de manifestants després que aquests intentessin tallar Gran Via una vegada finalitzada una marxa de 4.000 persones que demanava l'«amnistia de tots els presos polítics». Aquesta manifestació, organitzada per més d'una vintena d'agrupacions d'esquerres, reclamava l'«amnistia de tots els presos polítics», i feia especial esment als «presos polítics catalans», malgrat que la marxa estava convocada des de feia «moltíssim temps», segons van assenyalar a Efe els organitzadors.