El primer ministre britànic, Boris Johnson, va patir ahir un nou revés al Parlament després que els diputats donessin suport a una esmena que l'obliga a sol·licitar una pròrroga del Brexit més enllà del 31 d'octubre. La iniciativa, introduïda pel diputat independent Oliver Letwin, desbarata els plans de Johnson, que ha defensat la seva determinació de complir amb el Brexit a la fi de mes, i que ahir va deixar clar que no negociarà un altre retard. L'esmena va ser aprovada per 322 vots a favor i 306 en contra en una sessió extraordinària en la Cambra dels Comuns, la primera que se celebra en dissabte en més de 37 anys i que havia estat convocada perquè els diputats donessin suport o rebutgessin l'acord que Johnson va negociar amb la Unió Europea (UE).

En prosperar la iniciativa de Letwin, el Govern conservador va decidir deixar en suspens la votació de l'acord del Brexit. Johnson va tenir de termini fins ahir a les 22.00 GMT per sol·licitar formalment a Brussel·les una pròrroga del «divorci» britànic en virtut de l'anomenada Llei Benn, que estableix aquesta exigència si el Govern no tenia aprovat per a aquesta hora un acord del Brexit.

Visiblement molest, el líder conservador, Boris Johnson, va deixar clar que no està disposat a negociar un altre retard perquè «seria dolent per a aquest país, dolent per a la Unió Europea i per a la democràcia». «Des que vaig assumir el càrrec de primer ministre (el juliol passat) he sostingut que hem de materialitzar el Brexit el 31 d'octubre perquè el país pugui seguir endavant. La intenció que no hi hagi retards continua intacta. No negociaré un retard amb la UE, ni la llei m'obliga a fer-ho», va insistir Johnson.

L'esmena de Letwin demana posposar la ratificació definitiva de l'acord del Brexit fins que la legislació que ha d'implementar-lo sigui aprovada, la qual cosa obliga Johnson a sol·licitar un ajornament més enllà de final del mes d'octubre.

La iniciativa està pensada per funcionar com a salvaguarda de seguretat en cas que el tràmit parlamentari de la llei del Brexit no quedi completat per al pròxim dia 31 i evitar que el Regne Unit surti automàticament de la UE sense acord.