L'alcalde de Badalona, Álex Pastor, va activar ahir tots els mecanismes per enderrocar «amb la màxima urgència» l'edifici de cinc plantes del barri de la Salut afectat d'aluminosi. «Per la seguretat de tots els veïns, no hi ha cap més alternativa», va assegurar. A l'edifici ara hi treballen dues empreses, que estudien la manera de fer l'enderroc, que encara no té data exacta però sí «tota la urgència». En tot cas, el que busca l'Ajuntament és fer un enderroc controlat per tal d'evitar conseqüències més greus si l'edifici cau per si sol. Pastor també va explicar que cap dels veïns desallotjats podran tornar al seu domicili, i els dels edificis veïns no ho podran fer fins que no s'hagi realitzat l'enderroc.

Pastor va prendre la decisió d'enderrocar l'edifici després de reunir-se amb els tècnics municipals i representants dels Bombers i la Policia Local de Badalona. Segons va explicar, la decisió és «unànime», tot i que l'última paraula és del consistori.

Per altra banda, l'alcalde no va aclarir si l'Ajuntament exigirà responsabilitat als veïns, ja que, des del 2017, la comunitat havia estat alertada fins a cinc vegades sobre la necessitat de reparar els despreniments. Segons alguns veïns, alguns dels pisos són propietat d'entitats bancàries, que tampoc devien haver fet cas de les advertències municipals. En tot cas, va dir, «la prioritat ara és donar-los tota l'ajuda psicològica que necessitin, ja que es tracta d'un episodi molt greu i aquests veïns ja no podran entrar a casa seva a buscar les seves pertinences».

De fet, ni tan sols els Bombers s'atreveixen a accedir a l'immoble afectat degut al seu mal estat i a l'existència d'un perill «imminent» d'esfondrament.

Abans de prendre la decisió, els tècnics municipals van passar tot el matí d'ahir revisant l'edifici de cinc plantes amb risc d'esfondrament. L'immoble està situat al número 16 del passatge de la Torre, té aluminosi i es troba en un estat molt precari, amb l'aparició de grans esquerdes i un enorme forat en un lateral que deixa al descobert un lavabo i una cuina d'un pis. Hi ha un total de 105 persones desallotjades -entre inquilins de l'edifici ruïnós i veïns.

Des de bon matí, els experts ja van deixar clar que era molt difícil poder salvar l'immoble. Per motius de seguretat, dilluns al vespre ja es van desallotjar 29 veïns .