La princesa Elionor, acompanyada pels reis, assistirà aquest dilluns al seu primer acte oficial a Catalunya per al lliurament dels premis Princesa de Girona 2019 i enmig de les protestes i mobilitzacions independentistes per la sentència del procès. Felip VI, Letícia, l'hereva de la Corona i la infanta Sofia van arribar ahir diumenge a la tarda a la Ciutat Comtal, on romandran fins dimarts per participar en els diversos actes organitzats amb motiu del lliurament d'aquests premis que reconeixen el talent dels joves en diverses àrees.

En protesta per la visita, diversos centenars de persones es van congregar a la tarda-nit d'ahir a les portes del Palau de Congressos de Catalunya, lloc en el qual se celebrarà la cerimònia, i l'hotel Juan Carlos I, on s'allotgen els membres de la Família Reial. Els manifestants van fer sonar cassoles i xiulets però no hi va haver cap incident. Tot el perímetre d'aquests edificis està tancat des d'aquest diumenge per les forces de seguretat.

L'agenda d'aquesta tarda

L'acte de lliurament dels premis serà aquesta tarda, però abans els reis i les seves filles mantindran alguna trobada amb els responsables de Fundació Princesa de Girona i amb alguns dels premiats en anteriors edicions.

En la cerimònia central prendran la paraula tant la princesa (que pronunciarà previsiblement algunes paraules o frases en català) com el seu pare, Felip VI, i a ella assistirà en representació del Govern la seva vicepresidenta, Carmen Calvo.

Hi seran presents igualment diversos centenars de convidats, entre ells nombrosos empresaris encapçalats pel president de la CEOE, Antonio Garamendi, i el de Foment del Treball (la principal patronal catalana), Josep Sánchez Llibre. No es preveu que els acompanyin representants del Govern català.

Primera visita després de la sentència

La presència dels reis a Barcelona per a aquests premis és la primera a Catalunya des que es va conèixer la sentència del procés, després de la qual independentistes radicals han protagonitzat disturbis als carrers.

Els partits independentistes JxCat i ERC van sol·licitar que s'ajornés aquest acte a causa de que se celebra enmig de la campanya electoral. La Junta Electoral Provincial de Barcelona, però, va rebutjar aquest recurs en considerar que Felip VI no té "adscripció política" i l'esdeveniment en qüestió és un lliurament de premis sense "contingut electoral".

Malgrat el clima enrarit que es viu a Catalunya, els organitzadors dels premis, la Fundació Princesa de Girona, confien que no es vegi afectada la normalitat de la cerimònia.

Qui són els premiats?

Els premis Princesa de Girona compleixen la seva desena edició, i amb aquest motiu es va justificar traslladar l'acte de lliurament dels mateixos de la ciutat que els dóna nom a la capital catalana.

Aquest any són cinc els joves guardonats: el neuròleg i emprenedor Ignacio H. Medrano, el matemàtic Xavier Ros-Oton, l'emprenedora social Begoña Arana, el director d'escena Rafael R. Villalobos i la cofundadora de l'organització internacional Humanity Crew, Maria Jammal .