La Fiscalia de Barcelona ha obert diligències per investigar les declaracions de la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, en què va afirmar que els aldarulls que hi va haver a Catalunya els dies després de la sentència del Tribunal Suprems sobre l'1-O van fer «visible el conflicte» i que aquest estigui present la premsa internacional «de manera continuada». El ministeri públic ha obert la investigació per investigar si la presidenta de l'ANC va cometre un delicte d'odi i d'apologia de la violència arran de la denúncia presentada per Societat Civil Catalana (SCC). Paluzie va fer aquestes afirmacions el 28 d'octubre passat en una entrevista a TV3.

En aquesta mateixa entrevista, Paluzie va afirmar que això pot tenir aspectes positius i negatius, i que «el principal responsable és la violència de l'Estat, que ha condemnat un moviment pacífic a penes de presó de dos dígits».

Per la seva banda, l'ANC va assegurar ahir en un comunicat que «no té cap tipus de notificació» de la denúncia anunciada per Societat Civil Catalana contra la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie «ni que s'hagin obert diligències des de la Fiscalia, arran de les declaracions a TV3 on afirmava que els aldarulls havien fet visible el conflicte català». «Fer qualsevol tipus de valoració seria prematur», va argumentar l'entitat independentista.

Amb tot, va aprofitar per refermar-se «en la no-violència i en la lluita per la independència de Catalunya per mitjans democràtics», així com en la defensa «del dret a la llibertat d'expressió i al lliure anàlisi de la realitat».

En aquest sentit, l'entitat independentista assegura que «el simple fet que la denúncia fos presentada en roda de premsa és en si mateix un exemple d'utilització de la justícia per intentar criminalitzar el dret a la llibertat d'expressió i el dret a la dissidència política, en aquest cas l'independentisme».