Segueix-nos a les xarxes socials:

ERC, JxCat i CUP es posen en contacte partint del no a Sánchez

Borràs proposa una cimera i Rufián reclama reunions bilaterals

ERC, JxCat i CUP es posen en contacte partint del no a Sánchezarxiu/acn

ERC, JxCat i la CUP han iniciat contactes per tal d'intentar acordar una estratègia comuna de cara a la investidura de Pedro Sánchez partint del seu no inicial si el president de Govern en funcions no varia la seva posició sobre el conflicte català.

La setmana que ve es multiplicaran els contactes entre les tres forces independentistes amb representació al Congrés -ERC té 13 escons, JxCat 8 i la CUP 2- per tal de parlar sobre la seva posició davant el preacord de govern entre el PSOE i Unides Podem.

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha proposat a ERC i CUP una cimera dels 23 diputats independentistes electes per consensuar les condicions de cara a la investidura. Borràs va remarcar ahir a TV3 que, si no van ser possibles les seves propostes d'una llista «unitària» independentista a les generals ni el grup únic al Congrés, ara és necessària la «unitat estratègica» de JxCat, ERC i CUP a la cambra baixa. Segons Borràs, la posició de JxCat és que no hi ha d'haver «xecs en blanc» ni s'ha de «pagar per avançat». Conscient que els seus diputats són menys imprescindibles per a la investidura que els d'ERC, JxCat encara espera que el PSOE el convoqui a una reunió i, davant la possibilitat que els socialistes els releguin a la fi de la ronda de contactes, ha pres la iniciativa de proposar aquesta cimera independentista.

Una reunió orientada a consensuar una posició unitària de l'independentisme amb la qual, a més, JxCat podria guanyar protagonisme i exercir pressió sobre ERC en incloure en la mateixa taula la CUP, la formació més radical de l'independentisme a la vegada que intranscendent per a la investidura.

D'altra banda, ERC ha instat per carta JxCat a una reunió per pactar una estratègia comuna de cara a la investidura de Sánchez. La proposta d'ERC té un matís diferent de la de Borràs: els republicans no parlen d'una cimera, sinó que volen mantenir reunions bilaterals amb JxCat, la CUP i també amb EH Bildu. La carta recorda que els portaveus d'ERC «ja han deixat clar» en les últimes hores que Sánchez no té el suport dels republicans, els quals no cediran a «cap xantatge indigne». «Hem estat clars i contundents a l'hora d'exigir al PSOE una sortida democràtica i dialogada al conflicte entre l'Estat i Catalunya com a condició imprescindible per plantejar-nos reconsiderar la nostra posició», remarca la carta, signada pel portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, i la portaveu, Marta Vilalta.

En el marc d'aquesta ronda de contactes bilaterals, ERC i la CUP ja tenen previst reunir-se la setmana que ve.

La CUP, que en les eleccions del 10-N va obtenir dos diputats, té clar que no es mourà de la seva negativa a donar suport a la investidura de Sánchez. Fonts de la formació anticapitalista han explicat que ja han iniciat la seva «ronda de contactes» per intentar acordar una «resposta conjunta» des de l'independentisme. En els seus contactes amb ERC i JxCat, la CUP els instarà a situar «l'amnistia, el dret d'autodeterminació i la defensa dels drets socials en el centre de la seva acció política amb una clara voluntat destituent del règim del 78» i, per tant, els instarà a «comprometre's a no garantir la governabilitat al PSOE».

Prem per veure més contingut per a tu