L'empresari bagenc Jordi Soler, investigat en la trama del 3% sobre el suposat finançament irregular de CDC, va admetre ahir davant del jutge que va noliejar un avió en el qual van viatjar el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, la seva parella i la seva filla per anar a la final de la Champions del 2015 a Berlín. Soler va declarar com a imputat davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que també va interrogar la seva secretària i Ramon Camp, històric diputat de CiU, aquests últims en qualitat de testimonis.

Segons fonts presents en la declaració, Soler va admetre que va sufragar aquest viatge -valorat en 39.000 euros- amb diners de les seves empreses i va assegurar que mai va tenir cap relació contractual amb la Sindicatura de Greuges. La Fiscalia, que va considerar que els fets podrien constituir un delicte de suborn passiu impropi -que sanciona el càrrec públic que accepta un regal lliurat en consideració a la seva posició-, va demanar al jutge que remetés les actuacions al TSJC en estar Ribó aforat, cosa que encara no ha fet.

Durant la seva declaració -precisen les fonts-, Ramon Camp va fer referència a un altre viatge previ de què va gaudir amb Ribó i que suposadament també va anar a càrrec de Soler: va ser el 2009 a la final de Champions que aquell any van disputar a Roma el Barça i el Manchester United. Mesos després, segons el relat de Camp, aquest va convidar Soler i Ribó amb les seves parelles a un sopar a la seva segona residència.

El testimoni va explicar que el 2015 l'empresari Soler havia decidit tornar a noliejar un avió, a càr-rec de les seves empreses, per a la final de la Champions, que llavors van jugar el Barça i la Juventus, si bé en aquesta ocasió Camp li va preguntar si podia anar-hi Ribó amb la seva parella. D'acord amb les fonts, Camp va explicar que Ribó li havia dit que tenia entrades per al partit però que el seu acompanyant finalment no hi podia anar. «Tinc entrades però no tinc transport», van ser les paraules que, segons va transmetre al jutge, li va dir el Síndic.

Soler, per la seva banda, que va subratllar que mai va contractar amb el Síndic, va indicar que no coneixia Ribó, si bé va acceptar que anés amb la seva família a l'avió a petició de qui va ser diputat de CiU, que a última hora va demanar expressament que també hi anés la filla del defensor del poble, que ocupa aquest càrrec des del 2004. Finalment, segons va explicar Camp -que va dir que simplement es va limitar a preguntar a Soler-, 14 persones van viatjar en aquell avió.

Vuit hi anaven de part seva i entre les altres sis hi figuraven Ribó, la seva parella i la seva filla; Camp, juntament amb qui llavors era la seva parella, Francesca Guardiola -germana del santpedorenc exentrenador del Barça, Pep Guardiola-, així com un amic de l'altre germà del tècnic, Pere Guardiola, que treballava en empreses del grup Soler, asseguraven ahir les fonts. A aquests últims sis assistents Jordi Soler s'hi va referir com la «part Guardiola», van precisar les mateixes fonts.