El Senat dels Estats Units va absoldre ahir a la tarda el president, Donald Trump, dels càrrecs d'abús de poder i obstrucció al Congrés presentats en contra seu en el marc d'un procés de destitució ( impeachment) centrat en la suposada campanya de pressió a Ucraïna per a l'obtenció de favors polítics.

Amb 48 vots a favor i 52 en contra, la cambra alta del país va sentenciar que el magnat novaiorquès no ha incorregut en un delicte d'abús de poder. Poc després i en una ràpida votació, el dirigent va aconseguir el suport de 53 senadors davant de 47 que van votar a favor de condemnar-lo, per la qual cosa va ser exculpat de l'acusació d'obstrucció al Congrés.

Així, Trump podrà finalitzar el seu mandat tal com estava previst, atès que els republicans tenen la majoria al Senat i tot apuntava que pocs trencarien la disciplina de partit.

L'únic que va desmarcar-se del vot republicà i va donar suport a la moció de condemnar Trump per abús de poder és Mitt Romney, que va esdevenir el primer senador de la història dels Estats Units a votar a favor de condemnar un president de la seva mateixa formació.

Trump, per la sevqa banda, va treure pit durant el seu discurs de l'Estat de la Unió pels èxits econòmics aconseguits sota la seva Administració, alhora que va atacar totes les persones que creuen la frontera amb Mèxic de manera il·legal, i va prometre a més una legislació amb la qual posarà fi a l'atenció sanitària que, va dir, s'ofereix de manera «gratuïta» als «estrangers il·legals». «Si vens il·legalment, ara seràs expulsat del nostre país», va assegurar Trump entre els aplaudiments dels republicans, per a continuació justificar els seus atacs enumerant casos puntuals en què alguns migrants indocumentats van cometre crims «a sang freda».

El discurs de Trump al Capitoli va estar marcat per l'hostilitat entre republicans i demòcrates durant gairebé tota la seva intervenció, que va començar amb el magnat donant l'esquena a la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, quan ella li va oferir la mà. En resposta, Pelosi, qui lidera l'òrgan que ha tirat endavant el judici polític contra el president -al qual no es va referir durant la seva compareixença-, va estripar una còpia del discurs de Trump quan va acabar.

Hores després, el president dels EUA va rebre a la Casa Blanca el líder opositor veneçolà Juan Guaidó, reconegut per més de 50 països com a president interí de Veneçuela. La trobada, la primera entre tots dos, va tenir lloc després que Trump convidés Guaidó al seu discurs al Capitoli.