El Tribunal Suprem ha tornat a rebutjar suspendre l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) que va declarar el 3 de gener la pèrdua de condició d'eurodiputat de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras en virtut de la seva condemna a 13 anys de presó i inhabilitació pel procés.

L'alt tribunal encara no ha entrat a valorar sobre el fons de la resolució de l'àrbitre electoral, sinó que ha desestimat la seva suspensió cautelar que sol·licitava el líder d'ERC.

Ho fa «sense prejutjar en absolut» el que pugui acordar quan estudiï el fons de el recurs de Junqueras, però tenint en compte que han de prevaler els interessos generals derivats de la sentència que el va condemnar a sedició i malversació pel procés independentista de Catalunya.

Ja va prendre aquesta mateixa decisió a principi de gener, però en aquest cas en la fase de les mesures cautelaríssimes, en la qual no es necessita escoltar la resta de parts.

En la seva resolució d'ahir, la sala contenciosa administrativa del Suprem té en compte que la sentència del procés és «la circumstància objectiva» que va tenir en compte la Junta Electoral per retirar-li la condició d'eurodiputat en virtut de la causa sobrevinguda d'inelegibilitat, prevista a la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG).

En resposta a Junqueras, la sala rebutja que el recurs hagi de perdre la seva finalitat si finalment li dona la raó perquè sempre es podrà anul·lar la credencial expedida en favor de l'eurodiputat substitut del líder d'ERC.

L'alt tribunal també nega la suposada falta de competència de l'àrbitre electoral, que, recorda el Suprem, és un dels eixos sobre els quals s'articula el sistema electoral espanyol i que té la finalitat de garantir un règim d'eleccions lliures.