La Diputació de Barcelona ha aprovat, aquest dilluns, una nova línia d'ajuts econòmics destinada als ajuntaments, per fer front a despeses extraordinàries per atendre emergències relacionades amb la pandèmia de la COVID-19.

La corporació amplia així el suport municipal que ja s'ofereix als ajuntaments amb l'objectiu, entre d'altres, d'assegurar l'atenció domiciliària de les persones grans i de les persones amb discapacitat, de contribuir a cobrir la major necessitat d'atenció a les llars, i d'evitar la sobrecàrrega de les famílies.

Aquesta nova línia d'ajuts sorgeix, també, davant la necessitat d'oferir atenció continuada a les persones grans que viuen en zones on el virus s'està desenvolupant amb una especial virulència, així com al conjunt de famílies de la província, en especial les més vulnerables o amb risc d'exclusió, i a les persones sense llar.

Tot i que la Diputació de Barcelona es farà càrrec de despeses extraordinàries que, en l'àmbit de l'atenció a les persones, els governs locals hagin d'assumir com a conseqüència de la situació d'emergència, algunes de les accions susceptibles de finançament són les ocasionades per ampliar el nombre d'hores del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) a les persones grans en situació de vulnerabilitat que ja són usuàries del servei.

D'altra banda, escapacitat usuàries de centres de dia, per cobrir l'actual situació de tancament d'aquests centres, per tal que puguin utilitzar el SAD o se'ls pugui oferir un servei d'àpats a domicili.

Finalment, es promouran els ajuts econòmics a famílies amb infants, l'oferta de places residencials a les persones sense llar en equipaments temporals d'urgència, i es farà front a aquelles despeses ocasionades per la situació d'emergència dels serveis d'informació i atenció a les dones en casos de violència masclista.

Aquesta nova línia de suport als ajuntaments es canalitza mitjançant l'ampliació del Programa d'ajuts a emergències municipals, aprovat el passat mes de gener, que ja va fer front a les situacions provocades pel temporal Glòria.

Els governs locals poden sol·licitar els ajuts a través del Portal de tràmits de la Diputació de Barcelona i el termini per fer-ho finalitzarà tres mesos després de quan es declari la desactivació de les fases d'emergència, d'alerta i/o de prealerta del Pla d'actuació del Procicat per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc.