Ampans i el Centre de Formació Pràctica Lacetània han arribat a un acord per treballar conjuntament i elaborar pantalles protectores fetes amb impressió 3D perquè els professionals de la fundació assistencial i altres serveis puguin desenvolupar la seva feina amb la protecció adequada.

Les dues entitats formen part del projecte Inserlab, un programa d'orientació i formació de joves en l'anomenada Indústria 4.0.

En aquesta ocasió, les dues entitats han cedit les impressores 3D del curs, i un equip format per alumnes i docents estan elaborant pantalles protectores, en coordinació amb voluntaris de Navarcles i també d'altres poblacions de la comarca del Bages, que s'han organitzat per prestar el seu suport davant l'emergència sanitària que suposa la Covid-19. Ajuden a la cadena de producció i a la posterior desinfecció i repartiment a les entitats que treballen a primera línia.

El projecte té el suport de l'Ajuntament de Navarcles, l'empresa McBride i l'esportista Núria Picas. Fins aquest moment aquest equip ha pogut realitzar un centenar de pantalles protectores i s'han repartit als centres residencials que gestiona Ampans i a l'Ajuntament de Navarcles.

Es preveu que en les properes setmanes se'n puguin repartir més a diferents entitats del territori ja que es continua el procés de producció.

El projecte Inserlab 4.0

Bages Jove Inserlab 4.0 és un programa d'orientació i formació realitzat durant el 2019 i adreçat a 40 joves de la comarca d'entre 16 i 29 anys que s'han inscrit al programa de Garantia Juvenil amb l'objectiu de millorar l'ocupabilitat dels joves per tal d'inserir-se laboralment o bé poder retornar al sistema educatiu si és que l'havien abandonat.

L'Ajuntament de Manresa, Escola Joviat, CFP Lacetània i Fundació Ampans van portar a terme aquest projecte conjunt amb el suport del Servei d'Ocupació de Catalunya, el ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social i el Fons Social Europeu en el marc de la Iniciativa d'Ocupació Juvenil.

El projecte buscava les sinergies entre sectors més tradicionals, com l'hoteleria i restauració, i també més innovadors, com la Indústria 4.0, amb possibilitats de generar nous filons d'ocupació a la comarca.

En una situació com la que s'ha generat arran de l'emergència del coronavirus, els joves participants en aquest projecte han posat en pràctica els seus coneixements i s'han sumat a la iniciativa col·lectiva solidària d'aportar la seva col·laboració en la lluita contra la pandèmia de la Covid-19.

Davant l'experiència del projecte, per a aquest any 2020 les quatre entitats s'han tornat a presentar per repetir-lo i estan pendents de la resolució d'atorgament del projecte Bages Jove. Inserlab 4.0, 2020, convocatòria que ha quedat aturada davant la situació actual. En aquesta nova edició les quatre entitats volen oferir una metodologia similar d'orientació i formació en els mateixos àmbits però més especialitzats, com ara la realitat virtual, robòtica i impressió 3D, o auxiliar de cuina en el sector d'hoteleria i restauració.