El departament de Salut va proposar ahir al ministeri de Sanitat que la regió sanitària de Barcelona i les metropolitana sud i nord passin a la fase 2 del desconfinament a partir de dilluns vinent, 8 de juny. I també va demanar que pugui avançar fins a aquest nivell de desescalada la regió sanitària de Lleida, tot i que aquesta proposta està condicionada a la progressió dels indicadors.

Pel que fa a les regions sanitàries del Camp de Tarragona, Ter-res de l'Ebre i la de l'Alt Pirineu i Aran, Salut va demanar que avancin a la fase 3. Les propostes van ser aprovades ahir a la tarda pel Procicat i els informes pertinents van enviar-se ahir al govern espanyol. Girona, Catalunya Central, Penedès i Garraf es mantenen en fase 2.

L'executiu català recorda que la setmana passada es va decidir que la regió sanitària de Lleida continués uns dies més a la fase 1 arran que es va detectar un augment de casos en diversos àmbits. Segons el Govern, la situació té una «bona evolució», per la qual cosa l'àrea «estaria en condicions» per al pas a la fase 2.

Un dels aspectes «fonamentals» per a la progressió en el desconfinament és la capacitat del sistema de salut per identificar possibles focus de transmissió en col·lectius específics.

En aquest sentit, a Lleida s'han posat en marxa plans d'acció concrets tant per a la població nouvinguda per treballar en la campanya de la fruita com per al sector dels escorxadors.

Tot i aquesta estabilitat, el departament de Salut continuarà analitzant l'evolució de la regió sanitària de Lleida i la proposta de pas a la fase 2 estarà condicionada a la progressió dels indicadors epidemiològics els propers dies, subratlla el Govern.

D'altra banda, el ministre de Transports, José Luis Ábalos, va obrir la porta a permetre la mobilitat entre Comunitats Autònomes que passin a la fase 3 abans del 21 de juny i també dins de la Comunitat, en funció de l'evolució de les dades. «Es pot establir un nivell de mobilitat o bé dins d'una mateixa Comunitat o entre Comunitats que estiguin en la mateixa fase», va explicar.

El president del govern espa-nyol, Pedro Sánchez, ja va dir diumenge que la sisena pròrroga de l'estat d'alarma introduiria canvis i seran les autonomies les que gestionaran la desescalada i la mobilitat interna entre territoris a partir d'aquella fase. Ábalos va recordar que a partir del 21 de juny, quan preveu que decaigui l'estat d'alarma, la mobilitat entre províncies ja no estarà restringida. «Esperem que la mobilitat sigui possible, estarem vigilants», va dir.