02 de juliol de 2020
02.07.2020
Regió7

Guardes rurals privats comencen a patrullar per evitar el bany a Merlès

Els agents aixecaran actes de les infraccions i els ajuntaments posaran multes de fins a 3.000 euros

01.07.2020 | 23:31
Els agents rurals vigilant a la riera de Merlès, ahir

Són les onze del matí i no hi ha pràcticament ningú banyant-se a la riera de Merlès. Una imatge gairebé insòlita un 1 de juliol, ja que aquesta és una de les rieres més massificades del país. Enguany, la covid-19 ha fet que els nou ajuntaments per on passa la riera, un tram de 20 quilòmetres al llarg de quatre comarques, s'hagin posat d'acord per prohibir-hi el bany. Amb el seu pressupost, han pagat guardes rurals privats que, des d'aquest dimecres, aixecaran actes a tothom que se salti la prohibició de bany. Els respectius ajuntaments seran els que interposaran les sancions als infractors de la normativa vigent a la zona que van dels 700 als 3.000 euros.

És una mesura «dràstica» que alguns lamenten, però que entenen com a necessària per garantir la seguretat i evitar la desaparició d'espècies en perill d'extinció com el cranc autòcton.

Milers de banyistes es concentren cada any a la riera de Merlès, una de les més freqüentades del país. Alguns no respecten la normativa vigent i hi acampen, fan barbacoes o, fins i tot, aparquen el vehicle dins la riera amb la música ben alta. Això fa enfadar els veïns de la zona, que veuen amb preocupació la massificació de la riera per la brutícia que sovint s'hi acumula i pel perill d'incendis. Aquest any, a més, s'hi suma la covid-19 i el perill de contagi. Per això, els nou ajuntaments per on passa la riera han decidit unir esforços i prohibir el bany.

Per fer-ho, han contractat seguretat privada amb diners de la seva butxaca i el ajuntaments multaran tot aquell qui faci cas omís de la prohibició. «Això és una zona d'interès natural i hauria de ser la Generalitat qui se'n fes càrrec, però preveient que no serà així, els ajuntaments i els consells comarcals hem decidit actuar», ha explicat el vicepresident del Consell del Berguedà, Jesús Calderer. La mesura, de moment, serà vigent fins que duri la covid-19 i el perill de contagi, però des del territori no descarten que, d'ara endavant, se sigui més estricte a l'hora de fer complir la normativa.

De fet, la massificació de la riera també posa en perill espècies com el cranc autòcton. La biòloga Núria Valls, de l'Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora, reclama mesures per protegir la fauna. «Hi ha una introducció molt important de peixos invasors, i el cranc autòcton ha desaparegut. És imprescindible fer algun tipus de conservació si es vol protegir les espècies autòctones i s'ha de lluitar perquè així sigui», ha afegit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit