La Generalitat de Catalunya es personarà en la causa del 3%, un cas de corrupció que afecta l'antiga CDC, per poder accedir a la instrucció i al sumari i determinar si hi va haver "perjudici patrimonial" a l'administració catalana.

Així ho ha ordenat el president català, Quim Torra, aquest dimarts al director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve.

"Aquest primer pas de comparèixer és del tot necessari perquè els serveis jurídics de la Generalitat puguin fer una anàlisi del material incorporat a la causa i avaluar si hi ha pogut haver perjudici patrimonial a la Generalitat", ha explicat l'Oficina de Comunicació del president en un comunicat.

Si de l'anàlisi de les diligències practicades, afegeix el comunicat, "es desprèn que hi ha hagut un perjudici per a la Generalitat, es formularà escrit d'acusació".

"La Generalitat s'ha de personar per conèixer el material, i ho fa en qualitat d'acusació particular per si després de fer l'anàlisi es considerés que ha estat perjudicada", argumenta.

Aquesta decisió arriba després que el jutge José de la Mata proposés jutjar els exgerents de CDC Daniel Osàcar, Andreu Viloca i Germà Gordó, i l'exresponsable jurídic de la formació Francesc Xavier Sánchez, entre d'altres, pel cobrament del 3% a canvi d'adjudicacions públiques, una "estructura posada en marxa per finançar l'esmentat partit polític il·legalment".

A la carta que ha dirigit a Francesc Esteve, Torra recorda que el passat 30 de juliol el Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional va dictar una interlocutòria de transformació de les diligències prèvies en procediment abreujat.

D'acord amb aquest acte, de les diligències practicades "han quedat indiciàriament acreditats determinats fets com a determinants de responsabilitat penal i s'ha identificat determinades persones com a presumptament responsables", diu Torra.

Atès que "del conjunt de fets, dades i circumstàncies obtingudes durant la fase d'instrucció es podrien derivar fets constitutius de delicte que hagin produït un perjudici a la Generalitat", subratlla, és "necessària la compareixença en aquest procediment, en defensa dels seus interessos".

Per això, afegeix, "es considera procedent que, per part del Gabinet Jurídic de la Generalitat, es comparegui, en qualitat d'acusació particular, en aquest procediment", per determinar si s'ha produït un "perjudici a la Generalitat" i "s'executin les accions oportunes contra les persones directament responsables dels fets constitutius de delicte, així com qualsevol altra persona que per la seva relació directa amb els fets investigats hagués col·laborat de forma activa i conscient" en aquest cas de corrupció.

Fa uns dies, va ser el vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, qui va plantejar la necessitat que la Generalitat es personés en el cas del 3%, una idea a la qual Torra va obrir la porta encara que va deixar la decisió en mans dels serveis jurídics de l'executiu català.

Després fer-se pública la notícia, Aragonès ha destacat: "Ens personem en la causa del 3% com a govern de Catalunya. Perseguirem la corrupció i recuperarem fins a l'últim euro públic corromput".

D'altra banda, el líder de Ciutadans al Parlament, Carles Carrizosa, ha criticat Torra per demanar el "cessament" del lletrat que es va negar a publicar punts controvertits de les resolucions sobre el rei: "Sembla més aviat el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, amb aquests tics totalitari ".

Mentrestant, el president del PPC, Alejandro Fernández, ha acusat Torra de ser "cruel" amb els lletrats de Parlament i, en canvi, "covard davant dels poderosos".