El titular de Jutjat d'Instrucció número 42 de Madrid, Juan José Escalonilla, també va imputar ahir Podem com a persona jurídica en la causa que investiga el finançament del partit arran de la denúncia presentada per l'advocat acomiadat José Manuel Calvente per possible malversació i administració deslleial, entre altres possibles delictes.

Segons va poder saber Europa Press, el magistrat va prendre aquesta decisió després d'escoltar Calvente en seu judicial el 29 de juliol. També ha imputat Juan Manuel del Olmo, secretari de Comunicació de Podem i responsable de les campanyes, així com un estret col·laborador de Pablo Iglesias, a més del tresorer i la gerent del partit, Daniel de Frutos i Rocío Esther Val, respectivament.

Calvente va explicar a Europa Press que Mónica Carmona, una altra antiga lletrada del partit, i ell mateix estaven fent una investigació interna per possibles irregularitats comptables a Podem quan van ser acomiadats el mes de desembre.

Irregularitats que, segons la seva versió, haurien consistit en despeses sense justificar o no previstos en els pressupostos de el partit o també sobresous. També dirigeix les seves sospites contra la Neurona Comunidad S.L., empresa de comunicació política que ha treballat en diverses campanyes electorals de Podem.

L'exadvocat de Podem va presentar denúncia a Barcelona per aquests fets i va ser remesa després als jutjats de Madrid, ja que són els competents per investigar. L'instructor va citar l'advocat perquè es ratifiqués en una compareixença que va durar gairebé tres hores i mitja.

L'endemà, Escalonilla va dictar diverses resolucions en les quals va imputar el partit com a persona jurídica, a part de diversos dirigents. També va requerir abundant informació i documentació tant a Podem com a organismes públics, al grup de policia judicial, al Tribunal de Comptes, al Registre Mercantil, al Registre de Cooperatives de Madrid i a entitats financeres.

Arran de totes aquestes diligències, la representació legal de Podem va adreçar un escrit a l'instructor en el qual sol·licita la nul·litat de les dil·ligències al·legant que el jutjat només li ha proporcionat «els primers 41 minuts i 52 segons» de la compareixença que va fer Calvente el 29 de juliol, tot i que en realitat la declaració es va allargar gairebé tres hores i mitja.