La crisi entre el PDeCat i JxCat es va intensificar ahir amb l'anunci de més abandonaments en el partit demòcrata de càrrecs de Junts arran de la demanda interposada pels exconvergents per presumpta apropiació de la marca JxCat registrada per l'expresident Carles Puigdemont.

El PDeCat va anunciar dissabte que ha emprès accions judicials contra JxCat, la nova marca registrada per Puigdemont, perquè consideren que «no es va dur a terme correctament», cosa que ha originat que molts militants amb càrrecs de JxCat hagin decidit estripar el seu carnet del PDeCAT per, ja sense embuts, embarcar-se en el projecte de l'expresident Puigdemont.

L'exconseller Lluís Puig va ser ahir l'últim que va anunciar que abandona el PDeCAT perquè considera que les «decisions preses per l'executiva» del PdeCAT «no s'adapten al mandat de l'assemblea ni del Consell Nacional de transitar cap a JxCat». També van anunciar que deixaran de ser associats del PDeCAT al voltant de mig centenar de regidors de JxCat de 16 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona, que se sumen als cinc senadors de JxCat que ja van anunciar la seva baixa del PDeCat després que el partit presidit per David Bonvehí decidís portar el tema de la marca als tribunals.

Els regidors del partit de Puigdemont que van anunciar ahir la seva sortida consideren «inadmissible» que la direcció del PDeCAT, a la qual titllen d'«autoritària», hagi portat JxCat als tribunals pel tema de la marca quan la seva «voluntat», argumenten els primers, era la de «sumar» i «fer més àmplia la majoria independentista».«Una vegada més, s'ha tornat a prendre una decisió de gran importància sense consultar els associats i associades del PDeCAT, generant de nou una situació de menyspreu i autoritarisme per part de la direcció actual del partit», van denunciar aquests regidors en un comunicat.

Van criticar, a més, que Bonvehí està duent a terme des de fa mesos reunions amb alcaldies i grups municipals «d'esquena» als càr-recs comarcals. En la mateixa línia es van pronunciar dissabte els cinc senadors de JxCat quan van anunciar la seva baixa del grup.

Van criticar «la deriva que està prenent el partit» i van lamentar que la direcció «no respecti» els acords assolits en el si de la formació. El desembre del 2019, van recordar, el PDeCAT va decidir «transitar cap JxCat» i per això van considerar «intolerable» que aquest partit ara anteposi «els tribunals al davant del diàleg», decisió sobre la qual diuen que no han estat «consultats ni informats».

Tot i que es mantenen en silenci, entre el grup dirigent de la nova formació també hi ha nombrosos associats del PDeCAT, des del mateix Puigdemont fins als presos independentistes Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, així com els consellers Damià Calvet, Jordi Puigneró i Àngels Chacón.