Avui comença un nou exercici militar turc al Mediterrani en el que suposa un nou gest de desafiament a Grècia en la seva disputa per les aigües territorials de la mar Egea. Efectius militars turcs i turcoxipriotes participen en cinc dies de maniobres denominades Maniobres Assalt Mediterrani Capità Màrtir Cengiz Topel, en record al pilot mort en la guerra de Xipre de 1964 entre els grecoxipriotes secundats per la dictadura d'Atenes i els separatistes turcoxipriotes. Aquestes maniobres inclouen accions aèries, navals i terrestres, segons va informar el Ministeri de Defensa turc en un comunicat recollit per l'agència de notícies oficial, Anatolia.

Busquen «millorar l'entrenament conjunt, la cooperació i la interoperabilitat» entre les forces turques i turcoxipriotes. El primer ministre grec, Kiriakos Mitsotakis, ja va assegurar divendres que està disposat a dialogar amb Turquia després de setmanes de creixent tensió entorn de les aigües del Mediterrani oriental i les reserves de gas natural que hi podria haver, però només quan Ankara posi fi a les seves provocacions.

Turquia i Grècia s'enfronten pels drets de prospecció en el Mediterrani oriental amb vista a la possible troballa de reserves d'hidrocarburs. Grècia es troba dividida des de 1974 entre la República de Xipre, afí a Grècia i reconeguda per la comunitat internacional, i la República Turca del Nord de Xipre, reconeguda només per Turquia.