20 de setembre de 2020
20.09.2020
Regió7

La Generalitat llança un pla d'ajudes de 16 milions per comprar vehicles elèctrics

Les subvencions estan a disposició de ciutadans i administracions, i també incentiva la implantació de punts de recàrrega

19.09.2020 | 23:33
Imatge d'arxiu del punt de recàrrega que hi ha al costat de la UPC de Manresa

La Generalitat acaba d'obrir la convocatòria d'ajuts del programa MOVES, d'impuls de la mobilitat sostenible, que posa 16,1 milions en subvencions a disposició de ciutadans i administracions per a la compra d'un cotxe elèctric o per instal·lar punts de càrrega, entre altres fins.

Segons ha informat el departament d'Empresa i Coneixement, entre altres ajuts, el programa preveu posar a disposició de ciutadans, empreses, professionals, comunitats i administracions entre 750 i 15.000 euros per facilitar l'adquisició de vehicles impulsats per energies alternatives, en funció de la seva tipologia.

En el cas dels vehicles lleugers elèctrics, la subvenció pot arribar als 5.500 euros si inclou el desballestament del vehicle antic, que ha de tenir més de 10 anys, i es quedarà en 4.000 si es no se'n desfan.

Per a la implantació d'infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics a Catalunya, els ajuts tant per a particulars com per a empreses i administracions seran de 5,64 milions. Aquests ajuts cobriran del 30% al 40% de la despesa realitzada, amb un màxim de cent mil euros.

A més, s'habilita una altra línia per implantar sistemes de préstec de bicicletes elèctriques, destinada a administracions, empreses i institucions, que tindrà una dotació de 0,48 milions d'euros i que cobrirà el 30% de l'estalvi elegible, amb un màxim de 100.000 per sol·licitud.

Els plans de transport a la feina de les empreses també compten amb un ajut d'1,61 milions per incentivar que centres com els polígons industrials duguin a terme mesures per reduir l'emissió de gasos contaminants. En aquest cas, es cobrirà del 40% al 50% de la despesa elegible amb un màxim de 500.000 euros.

Respecte a la convocatòria de l'any passat, aquesta línia d'ajuts s'obre al fet que els ajuntaments puguin utilitzar-la per realitzar adaptacions ràpides per respondre a les necessitats de mobilitat que han aparegut com a conseqüència de la pandèmia , com podria ser la conversió de carrils convencionals en carrils bici.

La Generalitat també podrà reservar una partida d'un milió d'euros per a inversions directes en l'àmbit de la mobilitat sostenible.

Totes aquestes ajudes procedeixen de Fons Nacional d'Eficiència Energètica, que es constitueix amb aportacions procedents de la tarifa elèctrica que paguen els consumidors i que s'ha creat a instàncies de la Unió Europea. La Generalitat recorda que aquest és el segon any que gestiona aquests fons després que el Govern reclamés les competències en matèria d'energia via recursos al Tribunal Constitucional.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit