Òmnium Cultural va anunciar ahir que s'ha personat com a acusació popular en la causa que investiga l'actuació policial de l'1-O a la ciutat de Barcelona, en concret al jutjat d'instrucció número 7, on ja hi ha mig centenar de policies nacionals investigats.

A més, ha denunciat tota la intervenció de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil aquell dia a Catalunya davant l'ONU i el Consell d'Europa, per tal que obliguin l'Estat espanyol a investigar els fets de manera eficaç i es depurin responsabilitats. L'entitat considera que Espanya incompleix els seus compromisos internacionals, ja que la fiscalia entorpeix les indagacions i s'ha premiat molts agents que van agredir votants.

El vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, va explicar ahir, des de la plaça on hi ha l'Escola Oficial d'Idiomes de Drassanes, a Barcelona, un dels col·legis electorals de l'1-O, que Òmnium seguirà en la seva «ofensiva judicial» contra l'Estat, i va recordar que van presentar dues querelles a Suïssa i al Tribunal Suprem contra les suposades corrupteles del rei emèrit.

Tot i assegurar que no confien en la justícia espanyola, va dir que acudir als tribunals estatals és imprescindible per acabar duent Espanya davant dels organismes internacionals, on sí que esperen guanyar la batalla judicial.

Paral·lelament ha enviat al Consell d'Europa i a l'Alta Comissionada de l'ONU pels Drets Humans, Michelle Bachelet, escrits per denunciar la falta d'investigació eficaç per part de l'Estat sobre els incidents de l'1-O.