El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va fer ahir una crida als catalans a fer possible un «canvi» al capdavant de la Generalitat, després d'«una dècada perduda» pel procés independentista. Així ho va plantejar en la clausura de l'Escola de Tardor del PSC, celebrada telemàticament, en què va denunciar que els successius governs presidits per Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra «no han estat capaços ni d'encertar les prioritats, ni d'acordar amb la resta de forces, ni d'utilitzar de forma eficient els recursos» dels quals disposava la Generalitat.

«Avui no hi ha cap terreny en el qual puguem dir que estem millor que fa deu anys. No hem guanyat ni noves competències ni nous recursos, no hem arribat a acords que ens permetin avançar, ens hem tancat en nosaltres mateixos», va afirmar. Després d'aquests «deu anys de procés independentista», va subratllar el líder del PSC, Catalunya ha acabat amb una «societat més dividida, una economia més debilitada i una pèrdua d'oportunitats».

Reunions a Europa

Per il·lustrar les seves crítiques als governs sobiranistes per la pèrdua de pes i d'oportunitats de Catalunya, Iceta va posar en relleu que «des del 2012 o 2014 cap responsable de la Generalitat ha pogut reunir-se amb cap responsable europeu».

Per això, va remarcar, «Catalu-nya necessita un canvi d'horitzó, de perspectiva, de protagonisme, de lideratge», i per encapçalar aquest canvi Iceta va destacar que el PSC planteja «un rumb concret» que passa per una redefinició de les prioritats. Iceta va citar tres eixos prioritaris que en aquest moment «realment responen a les necessitats de la ciutadania».

Un d'ells, va dir, és la «reactivació econòmica», després de les «greus conseqüències» provocades per la pandèmia de la covid-19. Per al PSC, un altre eix prioritari és la «reconstrucció social», amb l'«enfortiment de la salut i l'educació públiques». I també ho és aconseguir una «reconciliació entre els catalans», amb una «recerca permanent de ponts de diàleg, d'acords, d'acostament de posicions, de trobar el que ens uneix, d'objectius compartits i de país».