Felip VI ha visitat aquest divendres a Barcelona per participar a l'acte d'entrega de premis del Barcelona New Economy Week (BNEW), l'esdeveniment organitzat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) per impulsar l'economia i posicionar la capital catalana com un referent a escala internacional. El Rei ha anat a l'esdeveniment acompanyat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i empresaris com el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, o el conseller delegat de Colonial, Pere Viñolas. L'acte no ha comptat amb la presència del Govern ni l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, però si amb el secretari general del PSC, Miquel Iceta, o el regidor de l'Ajuntament de Barcelona del PP Josep Bou.

El rei Felip VI i Pedro Sánchez han arribat a l'Estació de França a dos quarts d'onze del matí. El delegat de l'Estat al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, els ha rebut a la porta de l'estació, conjuntament amb la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera; Jaume Colloboni, i la directora general del CZFB, Blanca Sorigué.

A l'exterior, Òmnium Cultural, l'ANC, JxCat, ERC i altres entitats i sindicats catalans han organitzat una cadena humana des de l'estació de França de Barcelona fins al monument de Colom per «deixar clar que Felip VI no és benvingut i que Catalunya no té rei».

Els Mossos han marcat un perímetre de seguretat al voltant de l'estació, enmig d'un fort dispositiu policial. La visita del Rei arriba després de la polèmica per haver anul·lat la seva assistència a l'acte d'entrega de despatxos judicials per la coincidència amb la sentència contra Quim Torra i l'1-O.

En els comunicats d'Òmnium i l'ANC, les dues entitats asseguren que aquesta acció es desplega per «denunciar la impunitat dels Borbons i la complicitat i convivència del Govern espanyol», tot just una setmana després de commemorar el tercer aniversari de l'1-O.

L'acció ha començat a les 10 del matí de manera coordinada en diferents punts i els participants s'han repartit en nou trams, per «evitar aglomeracions i poder complir amb les mesures sanitàries i de seguretat» a causa de la pandèmia. En concret, s'han establert diversos trams en funció del districte de la ciutat de Barcelona on viuen els participants.

Els premiats

Sorigué ha estat l'encarregada de conduir l'acte d'entrega de premis, que ha comptat amb la intervenció de Pere Navarro; el conseller delegat i cofundador d'Exum - una de les empreses premiades-, Joan Sanmartí, i el Felip VI, que ha clos l'acte. El Rei i Pedro Sánchez han marxat de l'Estació de França poc després de la finalització de l'esdeveniment, cap a un quart de dotze.

L'acte ha tingut lloc en l'últim dia del BNEW i ha premiat cinc empreses "innovadores" en els àmbits d'immobiliari, comerç electrònic, indústria digital, logística i zones econòmiques. En concret, Vottun ha obtingut el premi a millor innovació logística; Rimbo Rent, a millor innovació immobiliària; E4-3D Engineering, a millor innovació d'indústria digital; Oimo, a millor innovació de zones econòmiques, i Exum, a millor innovació en comerç electrònic.

El BNEW va arrencar aquest dimecres i s'ha celebrat en un format híbrid, amb cinc platós distribuïts entre l'Estació de França, Casa Seat i el Movistar Centre. L'esdeveniment ha comptat amb més de 9.000 inscrits de prop de cent països diferents i ha creat 140 llocs de treball directes i més de 500 d'indirectes.

Les afectacions

A conseqüència de la visita del rei Felip VI a Barcelona, els trens de Rodalies de Catalunya no han prestat servei a l'Estació de França entre les 9.25 hores i les 11.45 hores d'aquest divendres per petició "de l'autoritat policial".

Per poder complir l'ordre, Renfe ha dissenyat una reprogramació de serveis. La R2 sud ha ofert dos trens per hora i sentit en tota la línia i origen i finalització a Montcada i Reixac. Els regionals R13, R14, R15, R16 i R17 han iniciat i finalitzat el seu recorregut a l'estació de Sants i els clients han pogut continuar fins a Passeig de Gràcia en trens de la línia R2 sud i R2 nord.

El servei s'ha restablert a les 11.40 hores, quan l'autoritat policial ha permès recuperar la circulació a l'Estació de França.

Les mesures de seguretat

L'acte també ha comptat amb fortes mesures de seguretat per minimitzar el risc de contagi de coronavirus. L'organització ha disposat gel hidroalcohòlic a tot l'espai, ha obligat a portar mascareta i a respecte de les distàncies. Els mitjans gràfics no han pogut entrar al recinte on s'ha celebrat l'esdeveniment i l'han seguit a través d'una pantalla en una sala contigua.

Text

Crema de fotos la vigília de la visita

Si avui s'ha previst la cadena humana a Barcelona, aquest dijous al vespre ja han tingut lloc cremes de fotos del rei a diferents punts de la geografia catalana. A Barcelona, un centenar de persones s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, seguint la convocatòria de l'ANC. Els participants a la concentració han cridat proclames com "Catalunya no té rei", "Mor al Borbó", "Borbons, tornin els milions" o "El rei és de Vox" mentre s'arremolinaven al voltant de la foguera per anar cremant les imatges.

En aquesta piulada es pot veure una imatge de la protesta feta a Berga. També s'ha fet a Manresa.