Vilanova del Camí va exhaurir en tres dies el total de testos serològics, 1.400, que es van fer a la població. La campanya forma part del projecte d'investigació Certify·Health, impulsat per l'Hospital Clínic i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), en col·laboració amb els ajuntaments i els centres de salut de la Conca d'Òdena.

«La participació dels vilanovins i vilanovines ha estat extraordinària», segons Isaac Cano, membre de l'IDIBAPS i professor associat de l'Escola de Medicina de la UB que ha coordinat el projecte a la Conca d'Òdena.

Donada la bona acollida del projecte, explica Cano, «els promotors valoren la possibilitat que, d'aquí a uns dies, es puguin oferir més testos que es farien en col·laboració amb les farmàcies». De moment, però, la campanya es dona per acabada.

Isaac Cano ha explicat que s'està treballant perquè durant els propers dies es pugui continuar la campanya a la resta de municipis de la Conca d'Òdena i especialment als demogràficament més grans: Igualada, Santa Margarida de Montbui i Òdena, però encara s'estan acabant de planificar els diferents protocols.

Detecció d'anticossos

El test serològic permet la detecció d'anticossos contra el virus SARS-CoV-2 a la sang; confirma si hi ha resposta del sistema immunitari contra el virus. Es realitza amb una mostra de sang. Els resultats s'obtenen en 20 minuts. Un resultat positiu vol dir que s'ha tingut contacte en algun moment amb el virus de la covid-19 i que l'organisme ha generat anticossos per defensar-se davant la malaltia. La persona, però, pot ser igualment transmissora. Davant d'un resultat negatiu, el professional sanitari ha de valorar si cal confirmar-lo amb la realització de la PCR en funció del pacient.