15 de octubre de 2020
15.10.2020
Regió7

Catalunya tanca bars i restaurants en un paquet de «mesures doloroses»

El Govern confirma un nou protocol després del gran augment de positius durant els últims dies · La restauració tancarà al públic aquesta mateixa nit

14.10.2020 | 23:26
Catalunya tanca bars i restaurants en un paquet de «mesures doloroses»

El comitè del Pla d'Emergències de Protecció Civil (Procicat) de Catalunya va aprovar ahir el tancament de bars i restaurants durant un mínim de 15 dies, limitar la capacitat dels comerços al 30%, reduir la de cinemes i teatres al 50%, i suspendre les activitats esportives no professionals, i recomana limitar al màxim la mobilitat. Es tracta d'una sèrie de mesures «doloroses però necessàries», va anunciar el Govern català, per frenar el constant increment de contagis de la covid-19 i que preveu poder aplicar a partir de demà a primera hora després que les validi el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Les restriccions són «les úniques que poden ser útils per frenar el creixement» de l'epidèmia, va dir la consellera de Salut, Alba Vergés, que va comparèixer en roda de premsa telemàtica al costat del vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragonès; la consellera de Presidència i portaveu de l'executiu, Meritxell Budó; i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper. «Cal actuar avui per evitar un confinament total en les properes setmanes», va assegurar ahir Aragonès, que va dir que el Govern és conscient que pren «decisions difícils» amb conseqüències econòmiques i socials però va remarcar que són «del tot imprescindibles per fer front a la primera envestida de la segona onada de la pandèmia».

El Govern va admetre que el tancament de bars i restaurants és una mesura «dolorosa» i «difícil» per al sector de la restauració, però creu que és «l'única forma de tallar d'arrel un espai on la ciutadania es relaxa en excés i contribueix a la propagació de la pandèmia», va dir ahir el conseller d'Economia i Hisenda.

«Sabem que la primavera passada vam perdre massa vides i és imprescindible anticipar-se a la segona onada», va recalcar Aragonès. «És una mesura dolorosa, ho sabem, però ens comprometem a prendre mesures per acompanyar el sector. Aquest esforç col·lectiu és necessari si no volem arribar de nou al límit del col·lapse del sistema sanitari. Cal actuar ja», va assegurar. Aragonès va afirmar que d'aquí a 15 dies es valorarà la continuïtat de les mesures i es veurà «quines es poden aixecar» o no. Vergés va demanar comprensió i compromís a tota la ciutadania. «Les mesures són difícils, però útils» per evitar mesures més contundents i dràstiques com el confinament total de la primavera. «No estem en aquesta situació, però no hi volem ser», va concloure.

Per fer les mesures més eficaces, el Procicat també recomana evitar els desplaçaments fora del municipi de domicili per limitar la mobilitat. «Haurem de fer sacrificis de la nostra quotidianitat (...). Si no ho fem, les restriccions seran més severes», va afegir Aragonès. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va assegurar que cal «un canvi de paradigma» en la forma de relacionar-se i desplaçar-se a partir d'ara. «No hem volgut incidir tant en el què sinó en el com», va dir. En aquest sentit, va remarcar que tota l'activitat que es faci s'ha de fer valorant desplaçaments que impliquin el menor temps i distància possible. Amb relació a les sortides de cap de setmana per marxar a segones residències, Sàmper va indicar que tot i que el que s'aconsella és reduir els desplaçaments, no estarà prohibit si la unitat de convivència és la mateixa.

Per evitar desplaçaments, les restriccions també inclouen la petició de fer les classes universitàries teòriques virtualment, que les universitats ja han atès i que apliquen des d'avui, així com la recomanació a les empreses de fer teletreball sempre que sigui possible. El Govern manté la prohibició de fer reunions de més de sis persones, ja siguin en l'àmbit públic o en el privat. Sàmper també va insistir en la importància de limitar la relació social a la bombolla de convivència -tots els que viuen sota el mateix sostre i els cuidadors- amb una «possible» bombolla ampliada, amb persones amb qui hi ha una relació «estable i segura».

Capacitats restringides

Pel que fa a les restriccions de capacitat, al sector comercial es preveu el tancament de tota activitat que impliqui el contacte físic, amb l'excepció de les perruqueries. Als centres comercials i establiments amb més de 400 metres quadrats caldran controls específics d'accés, més enllà de la restricció de capacitat al 30%. També s'hauran d'habilitar fluxos de pas per evitar l'encreuament de gent. Les zones comunes als centres comercials estaran tancades. Els clients de les botigues sempre hauran de mantenir una distància d'1,5 metres amb la resta de persones i, quan no sigui possible per les peculiaritats del comerç, s'haurà de restringir la capacitat a una sola persona per cada compra.

També hi ha l'obligació de tancar parcs i fires d'atraccions així com les estructures desmuntables recreatives. Parcs, jardins i àrees infantils hauran de tancar a les vuit del vespre. Els salons de joc, casinos i bingos estaran tancats al públic. Els gimnasos i equipaments esportius hauran de treballar amb cita prèvia i una capacitat del 30%.

Els actes religiosos i de culte disminueixen a la meitat la seva capacitat, així com en casaments, enterraments i misses. El sector cultural, per la seva banda, patirà una nova restricció del 50% de la capacitat total en cinemes, sales de teatre i concerts, i haurà de tancar en tots els casos, com a màxim, a les onze de la nit. Els seients sempre s'hauran d'assignar prèviament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit