Catalunya ha aconseguit que la corba epidèmica comenci a baixar, tot i que no es planteja començar a desescalar les mesures restrictives almenys fins que la velocitat de propagació es mantingui per sota d'1 -cosa que ahir es complia-, que hi hagi un màxim de 1.000 contagis diaris -ahir eren 3.710- i que a les UCI hi hagi menys de 300 pacients -ahir 489.

La velocitat de propagació del virus (Rt) a Catalunya es va situar ahir en 0,96, és a dir, que cada infectat contagia menys d'una persona de mitjana, de manera que l'epidèmia comença a contreure's, sense que de moment hagi estat necessari un confinament domiciliari.

Els nous contagis van caure en les 24 hores prèvies a 3.710, gairebé 2.000 menys que les últimes setmanes, tot i que el nombre d'hospitalitzats per covid-19 encara creix i ja eren ahir 2.732 les persones ingressades, 61 més que dimarts, mentre que s'havia estabilitzat el nombre de pacients greus que estan a l'UCI, 489, un menys que el dia abans.

El nombre de morts, però, no deixa de créixer, i des de l'inici de la pandèmia ja han mort 14.312 persones per covid-19 a Catalu-nya, 38 d'elles reportades en la jornada d'ahir.

Era el setè dia consecutiu en què es reduïa la velocitat de propagació del virus i, segons els epidemiòlegs, ara es tracta de mantenir per sota d'1 l'Rt i anar disminuint aquest indicador perquè a poc a poc això incideixi en un menor nombre de contagis, menys hospitalitzats, que baixi el nombre de pacients greus i, finalment, que això es reflecteixi en una menor mortaldat. Els epidemiòlegs consideren que aquesta millora epidèmica es deu als efectes de les mesures de tancament de bars, restaurants i centres d'estètica decretat el 16 d'octubre i que es comença a notar l'efecte del toc de queda nocturn, mentre que esperen que en els propers dies es reflecteixi l'efecte del tancament de teatres, cinemes i gimnasos, la reducció de la capacitat comercial i el tancament perimetral i per municipis dels caps de setmana.

Les autoritats sanitàries catalanes encara veuen «incipient» la millora de l'epidèmia i no es plantegen iniciar cap tipus de desescalada per suavitzar les restriccions en els propers dies. Que la millora no està consolidada encara ho indica el gran nombre de persones que moren cada dia per covid-19: divendres passat es va batre el rècord de mortaldat en aquesta segona onada, amb 72 morts en un sol dia, una xifra de morts diària que no es registrava des del 7 de maig. Una altra dada que testifica que el retrocés de l'epidèmia no ha arribat a tots els sectors és que un total de 152 residències de gent gran estan en una situació greu de coronavirus, un centenar més que fa 15 dies, i que també hi ha 123 geriàtrics -65 més que fa 15 dies- que encara tenen contagiats.

Altres indicadors que el virus segueix en transmissió comunitària és que 126 dels més de 7.000 professionals de l'Hospital Vall d'Hebron han donat positiu en un cribratge massiu, mentre que un brot al centre de salut mental de l'Institut Pere Mata de Reus afecta 138 persones.

Mentrestant, la Generalitat ha decidit que els alumnes d'ESO i d'educació postobligatòria que hagin de sotmetre's a una prova PCR per l'aparició d'un contagi dins el grup escolar estable es faran ells mateixos el frotis nasal, guiats per professors, en lloc de fer-ho el personal sanitari. Quant a la investigació, ahir es va saber que el 36% de les persones que contrauen la covid-19 desenvolupen problemes neurològics que poden incloure símptomes neuropsiquiàtrics i cognitius, segons un estudi de la Fundació ACE.