Juan Campus va esdevenir director mèdic del Centre Sanitari del Solsonès el maig de l'any 2019. Campus ja feia 15 anys que prestava els seus serveis a l'ens de salut comarcal però el moment més complicat de la seva trajectòria va arribar amb la pandèmia mundial provocada per la covid-19.

Primer de tot, quina és la situació sanitària actual al Solsonès?

Fa un parell de mesos vam tenir brots importants però ja hem tornat una mica a la normalitat. Actualment detectem uns sis o set positius al dia, que és una xifra normal. També és veritat que estem millor que en altres zones de Catalunya però això no vol dir que ens puguem relaxar ni que estiguem bé, hem de seguir treballant.

Quin és el perfil del contagiat a la comarca?

Hi ha de tot. Ens hem trobat des de nens de 2 anys fins a persones de 90. Tot i això, la majoria dels detectats actualment es troben entre els 10 i els 40 anys, que bàsicament són les persones que més es mouen pel carrer i que més vida social fan.

Sempre s'ha dit que a la gent de pagès li costa acudir al metge quan té alguna afecció. Ho noten això?

Avui en dia, en principi, si es troben malament acudeixen al metge. Al cap i a la fi la manera de comunicar-se és molt millor que abans, ara tenen molt fàcil agafar el telèfon, trucar al metge i demanar una opinió o una assistència. En aquest sentit penso que la gent de pagès està ben coberta.

El Solsonès en la primera onada no va tenir gaire afectació, i en aquesta hi ha hagut moments amb un gran nombre de contagis en pocs dies. Què ha canviat en aquests mesos?

Realment l'afectació que hi va haver en la primera onada no la podem valorar perquè no sabíem realment quants afectats hi havia a la comarca, ja que no podíem fer les PCR. Possiblement devien ser les mateixes que ara mateix perquè al cap i a la fi no estem pas desbordats, estem en una situació estable. Si haguéssim tingut les PCR abans podríem dir si estava millor o pitjor però no podem fer una valoració.

La pandèmia va arribar poc després del seu nomenament com a director del Centre Sanitari. Com ho va viure?

Just quan ja tenia controlat el traspàs i començava a estar ben establert va arribar la pandèmia. Pensa que se m'ha quintuplicat la feina per culpa de la covid amb reunions, videoconferències i també el fet de controlar les residències de la comarca.