El Govern de coalició negocia al Congrés dels possibles canvis que poguessin tenir els pressupostos generals de l'Estat del 2021 per aconseguir prou suports en la votació final, i sempre que els comptes superin almenys les cinc esmenes a la totalitat. Vox, Coalició Canària, JxCat i Fòrum Astúries van confirmar que registraran avui les seves i és molt probable que el PP també presenti la seva després d'haver criticat durament uns comptes que en la seva opinió prolongaran la crisi econòmica.

ERC decidirà avui la seva posició en el debat que tindrà lloc la setmana que ve al ple de Congrés, tot i que va advertir que no donarà suport a uns pressupostos que estiguin pactats amb Ciutadans.

Tot i que la formació republicana presenti una esmena a la totalitat, és molt poc probable que el pressupost decaigui i prosperin els vetos, ja que els socis que van donar suport a la investidura de Pedro Sánchez sumats als 10 diputats de Ciutadans aconseguirien -en absència d'abstencions- majoria suficient perquè els comptes segueixin la tramitació.

Per la seva banda, la portaveu parlamentària de JxCAT, Laura Borràs, va assenyalar que la seva esmena a la totalitat és un «toc d'atenció», ja que «no són uns bons pressupostos per a Catalu-nya», i va afirmar que «seria irresponsable donar un sí acrític» als comptes de l'Estat, després que els quatre diputats del PDeCAT no vetin el pressupost.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d'Estat de Drets Socials i dirigent econòmic de Unides Podem, Nacho Álvarez, van reiniciar ahir dels contactes amb els partits polítics per garantir-se suports suficients.

Amb tot, ERC va deixar clar que no estarà en uns comptes amb Ciutadans perquè són radicalment oposats en matèria econòmica i social i fonts del partit van assenyalar a Efe que no acceptaran que per exemple s'elimini la pujada de l'impost del dièsel. «Amb Ciutadans, no. Hauran de triar», assenyalen les mateixes fonts, ja que la formació taronja ha valorat que la reunió amb Hisenda hagi estat «constructiva» i fins i tot hagin acceptat estudiar una ajuda directa a fons perdut per a autònoms i pimes amb menys de 50 treballadors i amb pèrdues del 50% dels ingressos. Unes ajudes del voltant dels 7.700 milions d'euros i que Ciutadans veu com un pas més en la negociació pressupostària, de la qual no està disposat a sortir sota cap concepte ni tampoc caure en trampes ni en provocacions de Podem o ERC per apartar-los.