El Govern va anunciar ahir un fons addicional per la covid-19 destinat als ajuntaments de 120 milions d'euros, menys de la meitat del que havien demanat les entitats municipalistes, que en tot cas han agraït l'ajuda tot i que han demanat que es revisi a l'alça l'any que ve.

El vicepresident del Govern amb atribucions de president en funcions, Pere Aragonès (ERC), i la consellera de Presidència, Meritxell Budó (JxCat), es van reunir ahir al Palau de la Generalitat amb la vicepresidenta de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Alba Pijuan (ERC), i el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Lluís Soler (PDeCAT).

En una conferència de premsa telemàtica posterior, Budó va explicar que, per «acompanyar en aquests moments de dificultat per la covid-19 els ajuntaments», el Govern ha fet un «esforç important» per destinar un fons de cooperació local extraordinari de 120 milions d'euros.

Una xifra que queda per sota de la demanada per la FMC i l'ACM, que havien sol·licitat 150 milions aquest any i la mateixa quantitat el pròxim.

La consellera va explicar que els 120 milions d'euros es repartiran en dues anualitats: 20 milions de forma immediata aquest 2020, 50 milions el primer trimestre del 2021 i la resta durant el que quedi d'any. Budó va precisar que aquests recursos es finançaran amb fons propis de la Generalitat i va destacar que, mentre l'executiu català ja fa aquest pas, el Govern de l'Estat «encara no ha posat sobre la taula una xifra» per als consistoris catalans.

Una altra de les demandes que les associacions de municipis van posar sobre la taula és poder quedar-se el 85% de les multes recaptades durant la primera onada de la pandèmia, cosa que ja es va comprometre a fer l'exconseller d'Interior Miquel Buch.

«Els compromisos amb ajuntaments es compleixen», va assegurar Budó, que preguntada per aquesta qüestió va subratllar que si no s'ha posat en marxa encara és perquè estan analitzant el mecanisme per fer-lo efectiu.