El Consell Comarcal de l'Anoia ha començat a treballar, aquest novembre, en el Pacte d'Acció Econòmica i Social, que vol ser una eina per actuar en la reconversió econòmica del territori després de l'actual situació de crisi provocada per la pandèmia de la covid-19. El treball ha de servir per captar Fons Europeus de Recuperació. El Consell Comarcal ha explicat que la tasca es durà a terme «conjuntament i consensuadament» amb els agents socials i econòmics.

El vicepresident primer de l'ens comarcal, Jordi Cuadras, afirma que «estem convençuts que junts sabrem trobar les oportunitats que aquesta crisi pot donar-nos i evitar que, per enèsima vegada, l'Anoia se situï a la cua i no a la locomotora de la recuperació; hem de ser capaços de captar els Fons Europeus que arribaran al país amb projectes concrets i provocar el salt endavant de la comarca, tantes vegades ajornat, que ens faci entrar de ple en tot allò que demana l'economia del segle XXI i la creació d'ocupació que se'n deriva».

Afegeix que, «com a institució, aquest és el nostre objectiu i volem fer-ho de manera conjunta amb els principals agents socials i econòmics del territori, a més dels municipis i la ciutadania». En la fase inicial del projecte, i amb els tres tècnics que el Consell hi destina en exclusiva, s'està duent a terme una intensa tasca de prospecció per fer la radiografia de la comarca en aquests moments i, a continuació, s'encetaran diferents sessions de treball per desenvolupar projectes i línies de treball amb els agents socials i econòmics participants, amb els quals ja es va fer una primera trobada abans de l'estiu.

L'objectiu, segons el conseller, és generar projectes que siguin estructurals, no pal·liatius, i que puguin rebre finançament dels Fons Europeus de Recuperació, que prioritzaran dos grans àmbits: transició digital i transició ver- da. Les principals línies d'acció també estaran alineades amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Assemblea General de les Nacions Unides.

Cuadras recorda que «la de la covid-19 és la tercera crisi greu que passa l'Anoia, després de la crisi del tèxtil dels anys noranta i la crisi econòmica de la dècada passada; aquelles dues no es van superar com calia i ara no ens podem permetre caure en la mateixa dinàmica». Per això, assegura que «tenim el deure d'afrontar aquest moment cercant solucions i aplicar-les amb decisió; d'aquest convenciment ha sortit aquest pacte, que ja neix amb el finançament necessari; per tant, és una eina que serà útil i servirà per prendre les decisions que ens portin a la reconversió de l'economia comptant amb tots els agents implicats per no perdre l'oportunitat d'accedir als Fons Europeus de la Recuperació».