Un veí de la cua comenta a la funcionària que va fent entrar la gent a l´edifici per fer el TAR -«ja podeu passar fins a la primera línia»- que ha tingut problemes per trobar el centre cívic Font dels Capellans. Més que res perquè els veïns del barri (i de la ciutat) el coneixen com la sala polivalent de la Font. Ningú no li sabia dir on estava el centre cívic. Fins i tot ha anat al local de l´associació de veïns per demanar-ho. Finalment, l´ha trobat.

A la cua, que no baixa de les 25 persones, hi ha qui mata l´estona mirant el mòbil. Una senyora llegeix un diari, un noi llegeix un llibre, n´hi ha que fan la xerrada aprofitant que han coincidit després de molt temps. Tot i ser un cribratge obert a tota la ciutat, hi ha ambient de barri. Senyores amb el carro de la compra. Un senyor duu un barra del pa sota el braç. Fa fred i humitat. Una veïna comenta a la funcionària que ja es va fer la prova en l´anterior cribratge. Li contesta que hi pot tornar igualment.

Una vegada a l´interior, després de superar la cua en ziga-zaga, com si fos a l´aeroport, cal emplenar un paper amb el nom i cognoms, la data del dia i el número de la targeta sanitària. El que segur que crida més l´atenció a la gent que ha acudit a la crida de Salut i de l´Ajuntament és el que posa després dels espais per incloure les dades esmentades. Resultat del Test Antigènic Ràpid i, a sota, dos quadradets per marcar si el resultat és positiu o negatiu. Algú hi fa broma. «A veure què et sortirà, nen o nena!» No és cap bestiesa. El petit dispositiu on les professionals que fan les proves posen la mostra que han tret del nas s´assembla a un Predictor. Hi ha una lletra ce de Control que sempre ha de sortir marcada, i una lletra te de Test on només surt la marca si és positiu.

Omplert el full amb les dades que demana, s´accedeix a la sala d´actes, que han dividit en tres parts. A la primera, dues professionals entren a l´ordinador la informació escrita. Seguidament, una altra persona va fent passar la gent d´una en una en un altre tros de la sala, separada per biombos, on hi ha unes quantes cadires en fileres. Realitzada la prova, que dura pocs segons i no fa mal però que és força molesta, com unes pessigolles desagradables -consisteix a ficar a dins del dos forats del nas, primer un i després l´altre, un bastonet més llarg i prim que els que s´utilitzen per netejar les orelles- cal esperar-se allà mateix sostenint el dispositiu (a la imatge).

«Avisa´m quan passin deu minuts», diu la sanitària que fa la prova. N´hi ha tres. Tot el personal implicat en els cribratges és molt amable i està ben organitzat. Quan l´avises, marca el resultat al paper, el dobla, te´l dona i et fa passar a la tercera part de la sala d´actes, on una altra persona l´entra a l´ordinador. Si el veredicte és negatiu, respires i marxes. Si és positiu, comença una altra història...