L´associació d´empresaris Empresariat Cerdanya demana al Govern «mesures quirúrgiques» que permetin una mobilitat més àmplia amb l´objectiu de facilitar la reactivació econòmica de la comarca. L´entitat assegura que la pràctica d´esports a l´aire lliure i de neu són compatibles amb les mesures dictades per frenar la propagació la covid-19, però lamenta que la mobilitat limitada a municipis fa que no sigui rendible de moment obrir les estacions d´esquí alpí i de fons que hi ha la comarca. Per tot això, ha presentat un pla director, redactat juntament amb les administracions locals i agents del territori, per ajudar a garantir la Cerdanya com a destinació segura.

Empresariat Cerdanya, juntament amb les administracions locals, la Fundació Hospital de Puigcerdà, l´Hospital de la Cerdanya, les estacions d´esquí alpí i nòrdic i Mossos d´Esquadra, ha redactat el ´Pla Director: La Cerdanya hivern segur´, que persegueix descongestionar les estructures sanitàries de la comarca durant la temprada d´hivern, mantenir l´activitat econòmica i l´equilibri social i garantir la Cerdanya com a destinació segura i com a Terra d´Acollida. Entre d´altres, el Pla Director proposa realitzar testos massius al sector turístic i comercial a l´inici i final de la temporada d´hivern i a abans d´acabar les vacances de carnaval. A més, inclou que els hotels han de disposar d´habitacions reservades per aïllar possibles casos positius de coronavirus i, que en el cas que hi hagi un pacient positiu entre grups visitants i grups escolars menors de 16 anys, aquest i els seus contactes directes hauran de retornar al seu lloc d´origen. El pla preveu que aquest hivern hi haurà una «disminució important» del flux de trànsit a la comarca i demana que es minimitzin al màxim els possibles tancaments a la comarca, en especial el Túnel del Cadí, el seu accés més important. Per tot plegat, Empresariat Cerdanya assegura que «tots els actors de la Cerdanya estan preparats i que les estacions podrien estar obertes», però lamenta que les dificultats per moure´s pel territori fan que l´obertura de les estacions no sigui rendible.

L´associació afirma que mesures com el toc de queda, l´aforament a la restauració i allotjament i als comerços, són «de sentit comú perfectament compatibles amb la pràctica de l´esquí i les activitats a l´aire lliure».