El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha alertat aquest dissabte que el Regne Unit ha detectat una nova soca del coronavirus que es contagia un 70% més ràpid que les anteriors i que per això cal endurir les restriccions. "Amb el cor encongit he de dir que no podem continuar amb el Nadal com el teníem planejat", ha dit Johnson a l'anunciar que Londres i el sud-est d'Anglaterra entren en nivell 4 d'alerta i cap llar podrà mesclar-se amb una altra. A més, els residents en aquestes coses hauran de quedar-se a casa i les botigues no essencials i els gimnasos tancaran. Gal·les aplicarà les mateixes mesures. La restauració ja està suspesa. Pel que fa a Escòcia, es blinda i prohibeix als ciutadans viatjar a la resta del Regne Unit.

El Regne Unit ja ha informat a l'OMS de la detecció d'una versió de la covid-19 que es contagia més ràpid, tot i que Johnson ha remarcat que no hi ha proves que sigui més agressiva ni que limiti els beneficis de la vacuna o els tractaments.

"Sé com d'important és per als avis veure els seus nets, i que això serà molt decebedor, però hem dit durant tota la pandèmia que ens regirem per la ciència, i quan la ciència canvia, quan el virus canvia com ataca, hem de canviar el mètode de defensa", ha dit Johnson en una roda de premsa aquest dissabte.

El líder britànic ha dit que sense noves restriccions els contagis es dispararien, els hospitals se saturarien encara més i hi hauria molts més morts. "No estem sols en això, molts socis europeus i veïns s'estan veient forçats a prendre accions similars", ha remarcat Johnson.

Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord, que tenen competències pròpies en matèria sanitària, també endureixen les mesures.

De fet, a Gal·les el nombre de llars que tenien permès unir-se per Nadal ja era menys que a la resta del país, amb només dues, i ara s'ha limitat la flexibilitat per festes exclusivament al dia 25 de desembre. Tota Gal·les entrarà de nou en confinament total, situant-se com Londres i el sud-est d'Anglaterra en nivell 4 d'alerta.

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha dit que malgrat que la situació a Edimburg és millor que a la resta del Regne Unit, caldrà fer accions preventives per evitar més contagis. En aquest sentit ha blindat Escòcia prohibint viatjar a la resta del Regne Unit, i viceversa, durant el període nadalenc. "No actuar de forma ràpida és un error" ha recordat Sturgeon.

Pel que fa al dia de Nadal, sí que es permetrà viatjar per dins d'Escòcia, però només s'haurà de fer si és "realment necessari". Així ho ha subratllat la primera ministra, qui també ha recordat el nombre de persones permeses per llar: un màxim de vuit de tres bombolles diferents. Escòcia també té previst retardar el retorn a l'escola.

La seva homòloga a Irlanda del Nord, Arlene Foster, ha afegit que la situació amb la nova variant del virus "és molt preocupant" i que cal actuar.

Mesures també a Itàlia

Mentrestant, a Itàlia, el primer ministre Giuseppe Conte ha anunciat un enduriment de les mesures durant el Nadal per l'augment de contagis. Tota Itàlia es considera en "zona vermella" en els dies de la festa, i també per Reis, i tancaran botigues no essencials i la restauració, que podrà servir a domicili.

Malgrat això, Itàlia permet visitar pares, fills o avis el 24 i 25 de desembre, però només si viatges dos persones, entre les que no es compten els menors de 14 anys.

A més, està prohibit viatjar entre regions italianes entre el 21 de desembre i el 6 de gener, i hi ha un toc de queda vigent entre les 10 de la nit i les 5 de la matinada.