El Govern aprovarà la setmana que ve una primera transferència de 4,3 milions d'euros per articular ajuts directes a empreses dels sectors de la restauració, el turisme i el comerç del Ripollès i la Cerdanya, comarques tancades des d'aquest dimarts per l'augment de casos de covid-19. «Al costat de salvar vides, hem de protegir llocs de treball i el Govern s'ha posat en marxa», va dir ahir vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès. Els establiments que han demanat una subvenció prèvia i són a les bases de l'executiu català rebran els diners d'ofici. La resta podran sol·licitar els recursos i rebre'ls «el més aviat possible», va afegir el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa. Segons el titular d'Empresa, la mesura busca «permetre la supervivència de les empreses» de la zona.

Després de reunir-se amb ajuntaments i els consells comarcals del Ripollès i la Cerdanya, el vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, va reiterar que l'objectiu de les restriccions dictades ahir al vespre a les dues comarques tenen com a objectiu «salvar vides i reduir el nombre de contagis» i ha admès l'impacte econòmic que aquest tancament causarà a la zona just a les portes d'un dels moments més importants de la temporada de neu. Aragonès va assegurar que la tramitació dels ajuts es gestiona «el més ràpid possible». En aquest sentit, va explicar que en un context normal les subvencions tarden entre sis i nou mesos a concedir-se i en els ajuts relacionats amb la pandèmia aquest procés s'està fent amb un període de comprèn entre els 20 i 40 dies. I segons el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, els ajuts es transferiran d'ofici als establiments que ja ho van sol·licitar en les dues convocatòries anteriors. Els negocis que no ho van fer també poden demanar-ho ara igualment a través d'una petició d'ajut. Amb tot, ha assenyalat que l'objectiu és garantir la supervivència de les empreses i salvar-ne el màxim de la seva possible extinció un cop la vacuna permeti la recuperació econòmica.

La proposta d'aquests ajuts arriba després que ahir al matí el govern mantingués converses amb els alcaldes afectats i que aquests exposessin la necessitat de donar aquests ajuts al comerç i al sector turístic, segons que va explicar a aquest diari l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira.

Piñeira va explicar que havia demanat que el confinament arribés amb mesures d'acompanyades econòmic per a la reactivació. Piñeira va reclamar que tinguessin un caràcter urgent.

L'equip de govern municipal de Puigcerdà va acordar dimarts al vespre demanar ajuts a totes les administracions.