El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar ahir que «no hi haurà una llista pública» de persones que rebutgin vacunar-se contra el coronavirus, però defensa la necessitat de saber, «per garanties», que se'ls ha ofert rebre el fàrmac i ho han declinat.

La primera tanda de vacunes a l'Estat arribarà demà a Guadalajara, on la farmacèutica té un magatzem; «per aquesta raó, per cap altra», va aclarir el ministre, que va incidir que «el rellevant» és que totes les comunitats començaran a administrar el preparat als grups prioritaris de risc més vulnerables. Comunitats com Madrid han lamentat la quantitat de dosi que rebran, però el ministre va ser taxatiu: «Qui vulgui convertir una esperança en una disputa política tornarà a cometre un error». Illa va explicar que el procés de vacunació serà gradual i que «no dependrà de la butxaca, del poder adquisitiu o de l'estatus social», sinó de «el que han dit els experts», i tampoc «discrimina per cap mena de raó».

Preguntat per si els immigrants en una situació administrativa irregular també podran accedir de manera gratuïta al fàrmac, el ministre va respondre que «a les persones que arriben al nostre país se'ls fa una PCR i no se'ls pregunta com han arribat. En aquest sentit, Espanya mai ha tingut una actitud discriminatòria amb ningú, al contrari». Hi haurà una cartilla de vacunació? El ministre va deixar aquesta possibilitat en l'aire: «Això no està decidit, ja ho veurem», va respondre.

El que sí que contempla l'estratègia de vacunació contra el coronavirus aprovada el passat 2 de desembre i actualitzada el dia 18, és la creació d'un registre específic de vacunació, que recollirà, entre altres aspectes, la identificació de la persona vacunada, però també dels que declinin fer-ho.

Segons el document, és important registrar els casos que rebutgin immunitzar-se per conèixer «les possibles raons de reticència» en diferents grups de població. I això es farà, va precisar Illa, «amb totes les garanties de privacitat (...) Però hem de poder comprovar, a mesura que vagi evolucionant el procés de vacunació, que no hi ha ningú que, sent ciutadà espanyol o resident al nostre país, no li ha estat oferta la possibilitat d'una vacuna», va afegir. «Tot ciutadà espanyol tindrà accés a una vacuna segura i eficaç si la hi vol posar. Nosaltres hem de saber que al ´ciutadà X' se li ha ofert la possibilitat de vacunar-se i ell ha decidit no fer-ho», va argumentar.

En aquest sentit, va deixar clar que «no hi haurà cap llista pública, ni molt menys, és una pràctica habitual i es fa amb totes les garanties de la llei de protecció de dades». La millor estratègia per a assegurar l'èxit de la campanya de vacunació de covid-19 «no és tant la sanció o l'amenaça, sinó el convenciment i la persuasió, explicant que les vacunes salven vides, que ho han fet històricament i el tornaran a fer», va dir.