13 de gener de 2021
13.01.2021
Regió7

Una prestigiosa ONG israeliana acusa l'Estat de ser un règim d'«apartheid»

Betselem considera que el seu país ja no es pot qualificar «com una democràcia»

12.01.2021 | 22:42
Una prestigiosa ONG israeliana acusa l'Estat de ser un règim d'«apartheid»

Per primera vegada, una ONG israeliana, Betselem -una de les més conegudes en la defensa de drets humans en territori palestí ocupat- va acusar públicament a Israel d'haver-se convertit en «un règim d'apartheid» en promoure « i perpetuar la supremacia d'un grup, els jueus, sobre un altre: els palestins».

Segons assegura en un informe, Israel promulga des de fa temps polítiques i lleis discriminatòries «per afermar el seu control», segregació i dominació sobre la població palestina, per la qual cosa ja no es pot qualificar «com una democràcia» que «al mateix temps manté una ocupació militar temporal».

«El règim israelià promou i perpetua la supremacia jueva entre la mar Mediterrània i el riu Jordà», la qual cosa engloba tant l'Estat d'Israel com els territoris palestins ocupats.

Betselem toca en l'informe els punts més controvertits del conflicte palestí-israelià, en retrotreure's a 1948, amb la creació d'Israel. D'una banda, acusa l'Estat de «haver-se apoderat del 90% de la terra per a construir comunitats jueves» i a més qüestiona l'estatus de ciutadania que ha donat a les seves fronteres.

«Els jueus que viuen en qualsevol part del món, els seus fills i néts, i els seus cònjuges, tenen dret a la ciutadania israeliana. Per contra, els palestins no poden emigrar a àrees controlades per Israel, fins i tot si els seus pares o els seus avis van néixer i van viure aquí», sosté l'informe. També qüestiona que els ciutadans àrabs d'Israel, més d'un 20% de la població i originaris o descendents de les poblacions autòctones abans de 1948, «poden votar i postular-se per a càrrecs públics, però els líders polítics soscaven constantment la legitimitat dels representants polítics palestins».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook