Per primera vegada, una ONG israeliana, Betselem -una de les més conegudes en la defensa de drets humans en territori palestí ocupat- va acusar públicament a Israel d'haver-se convertit en «un règim d'apartheid» en promoure « i perpetuar la supremacia d'un grup, els jueus, sobre un altre: els palestins».

Segons assegura en un informe, Israel promulga des de fa temps polítiques i lleis discriminatòries «per afermar el seu control», segregació i dominació sobre la població palestina, per la qual cosa ja no es pot qualificar «com una democràcia» que «al mateix temps manté una ocupació militar temporal».

«El règim israelià promou i perpetua la supremacia jueva entre la mar Mediterrània i el riu Jordà», la qual cosa engloba tant l'Estat d'Israel com els territoris palestins ocupats.

Betselem toca en l'informe els punts més controvertits del conflicte palestí-israelià, en retrotreure's a 1948, amb la creació d'Israel. D'una banda, acusa l'Estat de «haver-se apoderat del 90% de la terra per a construir comunitats jueves» i a més qüestiona l'estatus de ciutadania que ha donat a les seves fronteres.

«Els jueus que viuen en qualsevol part del món, els seus fills i néts, i els seus cònjuges, tenen dret a la ciutadania israeliana. Per contra, els palestins no poden emigrar a àrees controlades per Israel, fins i tot si els seus pares o els seus avis van néixer i van viure aquí», sosté l'informe. També qüestiona que els ciutadans àrabs d'Israel, més d'un 20% de la població i originaris o descendents de les poblacions autòctones abans de 1948, «poden votar i postular-se per a càrrecs públics, però els líders polítics soscaven constantment la legitimitat dels representants polítics palestins».