Els presos independentistes condemnats pel procés van reivindicar ahir en un acte unitari una «estratègia compartida» i «avançar units en la diversitat» cap al «horitzó comú» d'una república catalana, enfront de la «repressió dels poders de l'Estat» que busquen «dividir».

Els nou líders condemnats per l'1-O, que estan en règim de semillibertat en virtut del tercer grau concedit per la Generalitat, van protagonitzar a la tarda un acte conjunt al Palau Robert de Barcelona, en el qual van exhibir unitat i van reclamar una «estratègia compartida» de l'independentisme. Sota el títol «Per l'amnistia i la república, tothom a les urnes», el manifest conjunt que van llegir els nou presos reclama d'aquesta manera unitat enfront de la «repressió dels poders» de l'Estat.

«Cap xantatge de l'Estat alterarà la nostra responsabilitat de construir una república catalana al servei del benestar, la llibertat i la cohesió. Necessitem un Govern que defensi un projecte de país inclusiu al servei de la reconstrucció social i de l'alliberament nacional» proclama la declaració conjunta. I, per «avançar cap a aquest horitzó comú», prossegueix el manifest, cal «seguir construint una estratègia compartida».

En aquest context, la declaració conjunta assenyala que és «més important que mai avançar units en la diversitat» davant la «repressió dels poders» de l'Estat, que «sempre busquen dividir als qui lluiten». El manifest denúncia, a més, una «operació d'Estat» després de la resolució del TSJC de mantenir la data del 14F per a la celebració de les eleccions autonòmiques: «Parapetats darrere de tribunals que segueixen fent política, el seu menyspreu a les institucions catalanes és tan gran que estan disposats a posar en risc la salut dels votants i la legitimitat democràtica dels resultats».

Amb tot, opinen que el soberanisme «tornarà a omplir les urnes de dignitat i esperança» i que la «majoria» dels catalans «tornarà a donar un missatge molt clar a l'Estat»: exercir el dret d'autodeterminació i «exigir la fi de la repressió» mitjançant l'amnistia i el «retorn dels exiliats». Després de les «massives» manifestacions que ha viscut l'independentisme en els últims anys, els presos demanen en el manifest que «no es malgasti» ara aquesta «força social i democràtica enorme», perquè: «ens juguem el present i el futur», asseguren. En el manifest, els presos es mostren convençuts que el seu tercer grau és «efímer», perquè «el suspendran i l'anul·laran en qüestió de dies».