El Congrés dels Diputats convalidarà aquest dijous previsiblement el decret del govern espanyol de protecció dels consumidors que inclou la suspensió dels desnonaments de persones que ocupen habitatges sense disposar de cap contracte de lloguer mentre duri l'estat d'alarma.

El text ha comptat amb el suport del PSOE, Podem, ERC, Bildu, mentre que el PP ja ha anunciat que presentarà un recurs d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional.

El decret inclou una disposició addicional que estableix la "suspensió durant l'estat d'alarma del procediment de desnonament per a persones econòmicament vulnerables sense alternativa residencial" en els casos de recuperació per part dels propietaris d'un habitatge encara que els ocupants no disposin d'un títol de lloguer. Afecta només els grans tenidors d'habitatge.

Segons el text, fins que expiri l'estat d'alarma tots els judicis verbals per ocupació d'habitatges per part de persones que no tinguin "cap títol habilitant" el jutge "tindrà la facultat de suspendre el llançament".

El decret inclou entre les persones que no poden ser desnonades també aquelles que hagin entrat o romanguin a l'immoble "mitjançant la intimidació o la violència sobre les persones", per incloure tots els supòsits d'ocupació. Amb tot, deixa clar que aquesta mesura té caràcter "extraordinari i temporal" i s'acaben quan s'aixequi l'estat d'alarma.

La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha criticat que el govern espanyol hagi introduït una disposició addicional al decret "per donar protecció als okupes" i ha anunciat que la seva formació interposarà un recurs d'inconstitucionalitat. Segons Gamarra, és un decret propi d'un govern "comunista" que va en la línia de la "llei inconstitucional" de l'habitatge de Catalunya.

El diputat del PNB Joseba Andoni Agirretxea ha afirmat que la seva formació no comparteix que el cost de la manca d'habitatge social caigui sobre els propietaris d'habitatges que reclamen la seva propietat.

El portaveu de Cs, Edmundo Bal, ha criticat que el decret inclogui els casos que el Codi Penal considera il·legítims. "L'Estat protegeix el delinqüent davant el propietari de l'immoble, i mai a la meva vida havia vist un disbarat com aquest", ha afirmat Bal.

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, ha anunciat l'abstenció dels seus quatre diputats perquè "no estem d'acord en la suspensió de desnonaments d'ocupacions que s'hagin produït mitjançant delictes".

La diputada d'ERC Pilar Vallugera ha criticat la "demagògia" dels partits de la dreta i ha defensat el decret. Segons Vallugera les ocupacions tenen com a motiu les dificultats d'accés als habitatges en un moment en què els grans tenidors tenen pisos buits.

La diputada de Podem Laura López ha afirmat que el decret inclou mesures "necessàries" per corregir les "asimetries del mercat" que castiguen els col·lectius més vulnerables.

La diputada de Vox Alicia Esteban ha acusat el govern espanyol de pretendre "imposar la seva agenda comunista" a tots els espanyols.

Per últim, la diputada del PSOE Marisol Sánchez ha afirmat que el decret protegeix els col·lectius més vulnerables i ha recordat que les modificacions legals del govern espanyol introdueixen compensacions als propietaris.