La candidata de JxCat, Laura Borràs, va instar ahir ERC i la CUP a «treballar plegats» per formar un Govern independentista «fort». La presidenciable va comparèixer davant la premsa per valorar els resultats de les eleccions del 14-F, que va qualificar com una «gran victòria» de l'independentisme contra el 155. Borràs va fer una crida a «no malbaratar la nova oportunitat històrica» que va assegurar que ha donat la ciutadania per fer avançar Catalunya cap a la república. Des de Waterloo va intervenir Carles Puigdemont per constatar que s'han «vençut» els partits de la «repressió». Borràs també va insistir que hi ha d'haver conseqüències polítiques al Govern i al Parlament després que l'independentisme hagi superat per primera vegada el 50% de vots.

El primer a parlar va ser Puigdemont, des de Waterloo. L'eurodiputat va constatar que el 14-F ha servit per demostrar que l'independentisme ha tornat a guanyar, i amb la «mateixa claredat» que el 2017. El líder de Junts va asseverar que l'independentisme, de fet, està ara «millor» perquè s'ha superat la xifra del 50% de vots. «El missatge que cal fer arribar a Madrid i a Europa és que, malgrat tots els esforços per presentar l'independentisme com una cosa prescindible, és impossible fer política sense parlar d'independència, sense que passi pels grups independentistes i per un Parlament amb una veu autoritzada per parlar de república catalana», va remarcar.

«Vots perduts per la divisió»

A través de videoconferència des de Bèlgica, Puigdemont va intervenir en la nit electoral de JxCat, a l'Hotel Barceló Sants de Barcelona, per valorar els resultats de les eleccions al Parlament, en les quals Junts va perdre dos escons (de 34 a 32) i, per primera vegada en unes catalanes, va quedar per darrere d'ERC. També va lamentar els vots «perduts» a partits que no han obtingut representació al Parlament -com el PDeCAT-, i va reiterar que només l'independentisme pot formar Govern. «Hem de fer arribar el missatge a Madrid i a Europa que, malgrat la campanya de l'Estat, és impossible fer política sense parlar d'independència», va insistir.

No obstant això, Puigdemont va posar l'accent al resultat «extraordinari» del conjunt del sobiranisme, amb el qual «ha demostrat al món que s'ha sobreposat a una duríssima repressió de tres anys i mig». Tot seguit va prendre la paraula Borràs, que va aplaudir la «victòria de país» d'ahir a la nit. La candidata va subratllar que la majoria de vots i escons ha de comportar conseqüències polítiques al Govern i al Parlament. Alhora, va explicar que ja va parla amb Pere Aragonès (ERC) i Dolors Sabater (CUP) per «treballar plegats».

La diputada electa va manifestar que l'independentisme no havia tingut «mai» uns «fonaments tan sòlids» per poder construir la república. «El poble ens dona una nova oportunitat, i hem de ser respectuosos i responsables per no malbaratar-la», va sentenciar. «Si és per nosaltres tindrem un Govern i un Parlament fort», va concloure.

Borràs va comparèixer al costat dels candidats Elsa Artadi, Francesc de Dalmases, Josep Rius, David Saldoni; el secretari general de partit, Jordi Sànchez; i el vicepresident Jordi Turull.

«Frec a frec amb ERC»

D'altra banda, la número 4 de JxCat, Elsa Artadi, va dir que el resultat dona dues lliçons molt clares: primerament, no desfà l'empat amb ERC que s'evidencia des de fa anys. «La ciutadania ens envia el missatge clar que ens hem d'entendre i que fa falta unitat perquè el país vagi endavant»,va manifestar. La segona lliçó, segons Artadi, és que l'independentisme té «molta força». «Molts han insistit que era un suflé i, contràriament, no para de créixer», va remarcar.

A més va especificar que JxCat ha guanyat en una vintena de comarques i en la majoria de municipis. També va agrair la mobilització que hi ha hagut per part de la ciutadania malgrat la pandèmia. Finalment, el candidat de JxCat a Lleida, Ramon Tremosa, es va mostrar «molt content» per haver guanyat les eleccions a la província.