La Comissió de Salut Pública ha establert nous grups prioritaris en la vacunació i ha inclòs a les persones d'entre 45 i 55 anys per a ser les següents vacunades amb el vaccí d'Astrazeneca. Aquesta vacuna només està aprovada per a menors de 55 anys i a partir d'ara es completarà amb els grups de professionals sanitaris i el tram d'edat de 45 a 55 anys. El Ministeri de Sanitat i les autonomies, representades a la Comissió, han determinat que pel que fa a Pfizer i Moderna, després dels majors de 80 anys es continuï la vacunació amb el tram d'edat d'entre 70 i 79 anys i posteriorment amb el de 60 a 69. A continuació, es vacunarà als menors de 60 anys amb condicions de risc alt de patir malalties greus per covid-19.

Així doncs, la vacunació se seguirà prioritzant en funció de l'edat i Sanitat ho justifica pel fet que "és el principal factor de risc de malaltia greu i mortalitat".

Les queixes de Catalunya

A Catalunya, aquesta modificació en el pla de vacunació es produeix el dia que el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha lamentat que els retards en l'entrega de vacunes contra el coronaviruspel Departament de Salut de la Generalitat. En una compareixença per donar compte de l'evolució d'aquest pla, Argimon ha explicat que les vacunes de Moderna arribaran la setmana que ve, 7 dies més tard del previst, i seran la meitat de les esperades: 30.000 de les 60.000 previstes. El mateix ocorre amb la vacuna d'AstraZeneca, reservada per a personal essencial menor de 55 anys: n'arribaran 60.000 quan en principi n'estaven previstes 90.000. «Tot això suposa un inconvenient en el pla de vacunació», ha dit Argimon.

Inconvenient que coincideix amb l'inici, aquesta setmana, de la vacunació de grans dependents majors de 80 anys i dels seus cuidadors. Argimon ha avançat que, «ja que els retards de les vacunes no són puntuals», Salut guardarà una reserva estratègica de vacunes de Pfizer per a aquests col·lectius a fi d'assegurar existències per a les segones dosis del tractament. «Segurament prendrem la decisió de tenir una reserva estratègica de Pfizer per a grans dependents de grau 3. Són massa els retards i els obstacles. Pensàvem que els retards serien puntuals, però no ho són, tot i que sí que és cert que es va recuperant el ritme», ha valorat Argimon.

El 5,5% de la població, vacunada

La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha donat compte de l'evolució de la campanya de vacunació. Un total de 425.505 catalans ja han rebut una dosi o dues de la vacuna contra el coronavirus, cosa que equival al 5,5% de la població total, 172.687 dels quals ja han completat la pauta de les dues dosis, un 2,24% del cens, la majoria, personal sanitari i residents i treballadors de geriàtrics. Segons les dades del Departament de Salut, que ha rebut aquesta setmana 116.360 dosis de vacunes més -79.560 de Pfizer, 36.800 d'AstraZeneca i cap de Moderna-, un total de 252.818 persones -el 3,28% de la població- ja tenen posada la primera dosi i rebran la segona els pròxims dies.

En aquesta segona etapa del procés de vacunació, la Generalitat ha començat a inocular la vacuna a farmacèutics, fisioterapeutes, podòlegs i altres professionals sanitaris externs als centres sanitaris, i també a professionals d'emergències, policies i bombers, tots considerats treballadors essencials, però només als menors de 55 anys, ja que se'ls administra la vacuna d'AstraZeneca, que no està provada encara en col·lectius de persones més grans.