Els empleats públics de l'Estat podran treballar des de casa tres dies a la setmana, segons l'acord al qual ha arribat el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, i els sindicats CSIF, UGT, CCOO i CIG. El pacte s'ha firmat aquest dilluns després d'haver estat ratificat per la mesa de negociació de l'Administració General de l'Estat. El text contempla la possibilitat de treballar només dos dies de manera presencial "en els llocs de feina susceptibles de ser desenvolupats en la modalitat" de teletreball. L'entesa inclou el compromís del govern espanyol de proporcionar "un equip informàtic amb targeta de dades i aplicacions, eines ofimàtiques i de ciberseguretat necessàries per a la seva activitat i formació".

Amb el desenvolupament normatiu del teletreball a l'Administració General de l'Estat, es regula "una modalitat més de feina", "totalment efectiva i compatible amb la presencial", segons ha indicat Iceta. Es tracta del primer acord al qual arriba el socialista català amb els sindicats des que és ministre de Funció Pública, càrrec que va assumir quan Carolina Darias va agafar la cartera de Sanitat.

Durant l'acte de signatura de l'acord, Iceta ha assegurat que "ara s'obre un període de consulta i diagnòstic amb els diferents ministeris del govern per determinar el perfil dels empleats i empleades públiques que podran optar al teletreball". A més, ha recordat que l'executiu espanyol estudia aprovar un reial decret de teletreball a l'administració el mes de setembre per "donar solucions a les zones en declivi demogràfic i cobertura de places en determinades zones del territori que queden vacants".

Entre altres, l'acord amb els sindicats estableix que el teletreball serà "voluntari i reversible", i també supeditat a què "es garanteixi la prestació dels serveis". Cada ministeri o organisme públic determinarà quines tasques es poden fer per teletreball, i els funcionaris de l'Estat s'hi podran acollir per fer tres dies de teletreball i dos dies de feina presencial. Es podran posar en marxa mecanismes de control de jornada i seguiment de la feina.

El Ministeri de Política Territorial i Funció Pública assegura que tindran dret a "una adequada protecció en matèria de seguretat i salut en el treball", una de les demandes dels sindicats.

La jornada de teletreball serà igual a la de la feina presencial i l'administració podrà disposar d'eines de control de jornada, fitxatge i seguiment de gestió. A més es podrà articular la modalitat de teletreball amb una prestació de caràcter presencial d'almenys un 10% mensual dirigida expressament a atendre circumstàncies organitzatives especials com afavorir la presència de l'Administració de l'Estat a zones amb poca població o de difícil accés.