Clatellada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al Procicat. Els bars i restaurants de Catalunya podran obrir avui o demà fins a la mitjanit. Així ho ha ordenat el TSJC, que ha acceptat les mesures cautelars demanades pel Gremi d’Hostaleria, amb la qual cosa obliga que s’avancin les mesures previstes per la Generalitat a partir de dilluns. Així, a partir d’avui o demà (depèn que quan es comuniqui la resolució a les parts afectades) s’allargarà el tancament de bars de les 23.00 a les 00.00 hores i s’ampliarà l’aforament de l’interior del 30 al 50%. La decisió s’ha conegut precisament després que la Generalitat anunciés aquesta mateixa mesura per al dilluns 24 de maig.

En el context d’aquest anunci del Procicat, també s’ha comunicat que les reunions socials s’ampliaran de sis a 10 persones. Aquesta serà a partir de dilluns, com han explicat els consellers en funcions Alba Vergés i Miquel Sàmper en l’última roda de premsa com a titulars dels seus departaments. Aquests canvis i la possibilitat que a les taules hi podrà haver fins a sis comensals alhora, se sumen als ja anunciats la setmana passada que estaran vigents a partir de dilluns, 24 de maig, quan els bars, a més, podran obrir a les 6.00 hores per servir esmorzars (fins ara només poden aixecar la persiana a partir de les 7.30 hores).

També des del dia 24, com ja es va anunciar la setmana passada, el sector de la cultura passarà del 50 al 70% d’aforament. Actes culturals (i esportius i religiosos) podran acollir fins a 1.000 persones en interiors i 3.000 en exteriors (i recintes amb ventilació reforçada). Una altra relaxació de les restriccions té a veure amb congressos i esdeveniments, que podran realitzar-se sense necessitat d’autorització prèvia. I les activitats educatives no reglades passen d’un màxim de sis assistents a un total de deu.

El ritme de la vacunació

Aquesta nova suavització de les restriccions ve afavorida per les bones dades de l’evolució del coronavirus a Catalunya, una cosa en què té molt a veure la vacunació, ha destacat Vergés. «Gairebé un 70% de les persones de 50 anys o més n’han rebut ja una dosi. Si seguim aquest ritme a inicis de juny podríem començar a vacunar la franja de 40-49 anys i al juliol, els menors de 40», ha assegurat la consellera en funcions, que ha agraït la tasca de tot l’equip, tant de Salut com del Procicat, i de la ciutadania, en el que evidencia el seu comiat com a responsable d’aquest departament.

En el mateixa línia i to, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha repassat la situació de l’epidèmia a Catalunya en un parlament ple d’agraïments. També el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, que ha detallat que de cara a aquest cap de setmana i davant la previsió de concentració de persones s’augmentarà el desplegament, principalment a Barcelona, d’agents tant de Mossos com de la Guàrdia Urbana. «Aquesta és l’última roda de premsa en què participaré per informar de les mesures», ha confirmat en el seu cas.

Les mascaretes

Sobre el relaxament de l’ús de les mascaretes, Vergés ha assegurat que en ambients en què no són de contacte directe i a l’aire lliure «és normal que es pugui plantejar un relaxament del seu ús, tot i que com a societat no s’ha de tenir pressa», ha puntualitzat. «Les mascaretes tenen una part positiva real de protecció i ens aniran bé de cara a la grip i en períodes d’hivern. Tot arribarà, tot al seu temps».

La consellera, fent balanç de la gestió de Salut sobre la pandèmia, ha reconegut que ara canviarien el tancament de les escoles que es va fer a l’inici de la pandèmia i que també haurien pogut actuar d’una altra manera, protegint abans, per exemple, les residències. I preguntada per la possibilitat d’un nou repunt, ha assegurat que les autoritats sanitàries descarten aquesta possibilitat «perquè feia molt temps que no teníem menys de 5.000 casos a la setmana», ha celebrat. Aquestes són unes xifres, ha dit, que el sistema «està més que preparat per poder aguantar».